Contactgegevens

Gemeente: tel: 140161 [email protected]
Politie: bij spoed: 112, bij geen spoed: 0900-8844
Jongerenwerk: Jongerencentrum A16 0161 223344

_BT Clear

Rondhangende jongeren, het is van alle tijden. Dat kan wel zijn, maar toch ondervindt u wel eens hinder van het gedrag van jongeren. Van omwonenden en jongeren wordt verwacht dat ze zelf afspraken met elkaar maken om de buurt leefbaar te houden.

Gesprek

Om het gesprek op gang te brengen, zijn er de ‘JA chillen - NEE overlast’ stickers. De boodschap die deze afgeven is duidelijk: chillen en hangen op straat mag, maar het is niet de bedoeling dat dit overlast geeft voor de buurt! Stickers zijn verkrijgbaar bij het jongerenwerk, de politie en de gemeente.

Tips

Het kan lastig zijn om jongeren op straat ergens op aan te spreken. We geven de volgende tips:
• zoek een buurman of buurvrouw op om samen het gesprek aan te gaan;

• ga het gesprek met de jongeren eens aan wanneer er nog niks aan de hand is. Dat maakt het voor beide partijen veel gemakkelijker en voorkomt wrevel;
• bespreek de situatie, zonder beschuldigend te worden, want hierdoor weten de jongeren ook dat ze overlast veroorzaken. Het komt namelijk regelmatig voor dat in de communicatie al een oplossing zit;
• of betrek de jongeren bij buurt- of wijkactiviteiten en gebruik deze positieve momenten om elkaar te leren kennen. Ongekend maakt ongeliefd.

Hulp

Wanneer u er zelf niet meer uit komt, zijn er verschillende partijen zoals gemeente, politie, toezichthouders en jongerenwerk, die samenwerken om problemen op dit vlak te verminderen en te voorkomen.

Vaak zien we dat achter het overlastgedrag, problemen op verschillende gebieden schuil gaan, zoals problemen thuis, moeilijke of geen aansluiting met school of werk of andere persoonlijke problemen. We weten ook dat zodra overlast op de ene plek vermindert, deze op een andere plek weer opduikt.
• Bij overlast kunt u altijd contact opnemen met de gemeente.
• Het jongerenwerk is een geschikte gesprekspartner. In overleg met omwonenden en de jongeren zoeken zij naar oplossingen om de overlast te verminderen.
• De toezichthouders controleren op de gemaakte afspraken in de buurt.
• Voor acute of ernstige overlast is de politie beschikbaar.
• Leestip: het boek ‘Hangjongeren’ van Hans Kaldenbach

_BT Clear

Wist u dat u via uw smartphone problemen in de buitenruimte kunt melden? Dat kan via de app Buitenbeter. U als inwoner van de gemeente Gilze en Rijen kunt met uw smartphone eenvoudig en snel problemen die u buiten tegenkomt doorgeven. Een losse stoeptegel, zwerfafval, vernielingen of kapotte straatverlichting meldt u via de mobiele telefoon. Daarbij kunt u een foto meesturen, zodat direct duidelijk is wat er aan de hand is. Op deze manier kunnen medewerkers van de afdeling Leefomgeving sneller actie ondernemen om het probleem op te lossen. Medewerkers hoeven niet altijd meer op locatie te gaan kijken, de foto maakt immers al duidelijk waar het om gaat.

Verbetering dienstverlening

Wethouder Aletta van der Veen is erg blij met de mogelijkheden die de BuitenBeterapp biedt. “Inwoners en bezoekers kunnen snel en effectief problemen in de buitenruimte melden. De inwoners kunnen de status van de melding thuis volgen en blijven zo betrokken. Een moderne invulling van onze dienstverlening!”

Download de app gratis

De applicatie is gratis te downloaden en werkt in heel Nederland. Op basis van de locatie komt de melding bij de juiste gemeente terecht. Downloaden kan via www.buitenbeter.nl en via verschillende appstores.

_BT Clear