_BT Clear

Voorkom natuurbranden

De natuur in onze gemeente is mooi maar ook kwetsbaar. Een brandje in het bos of op de hei loopt al snel uit de hand, natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Ieder vuurtje in een natuurgebied kan uitlopen op een allesverwoestende brand.

Wat u kunt doen

De brandweer kan veel doen om brand te voorkomen of te blussen, maar is daarbij afhankelijk van u als bezoeker van een natuurgebied. Om een natuurbrand te voorkomen is een beetje extra aandacht al voldoende. Natuurlijk bent u strafbaar als u een brand veroorzaakt,  maar het gebeurt vaak onbewust. Wat u bewust kunt doen om een natuurbrand te voorkomen, is het volgende:
•Let op waar u uw auto neerzet. Parkeer bijvoorbeeld niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben. 
•Rook liever niet in het natuurgebied, of maak uw peuk zorgvuldig uit (nat), voordat u hem wegdoet. Geldt er een rookverbod, dan moet u zich daar natuurlijk aan houden. 
•Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. 
•Houdt u zich wat barbecues, kampvuren en vuurkorven betreft aan de regels die op uw vakantieverblijf of in de gemeente gelden.
•Kijk op www.natuurbrandrisico.nl.

_BT Clear

“Het onverwachte spreekt mij het meeste aan. Niet weten wat je gaat doen of zien, als de pieper gaat.”
Jeroen Vermeer, vrijwillig bevelvoerder bij Brandweer Midden- en West-Brabant, post Rijen

_BT Clear

Brandweervrijwilliger: een cool beroep!

Je herkent de vrijwilliger meteen. Dat is de man of vrouw die, als de pieper gaat, direct opspringt en de deur uit rent. Om met spoed naar de brandweerkazerne te gaan en vervolgens met zijn of haar optreden menselijk leed te beperken of soms zelfs een leven te redden.

Hete omstandigheden

Wat is er mooier dan iemand helpen die het nodig heeft? Een vrijwilliger bij de brandweer staat dag en nacht, 365 dagen per jaar, klaar om hulp te bieden. Bijvoorbeeld om branden te bestrijden. Maar ook om assistentie te verlenen bij incidenten met gevaarlijke stoffen of bij verkeers- en waterongevallen. Of om hulp te verlenen na een storm. En een brandweervrijwilliger is niet alleen bezig met het bestrijden van incidenten, maar ook met het voorkomen ervan. Een cool beroep onder hete omstandigheden….

Een professional

Een vrijwilliger is een professional in het uitoefenen van het brandweervak. Hij/zij heeft dezelfde opleiding gehad als de beroepsbrandweerman en vervult dezelfde taken. Maar doet dit naast een dagelijkse baan. In feite een parttime job dus. Vrijwillig, maar niet vrijblijvend. En voor elk uur dat de vrijwilliger oefent, in opleiding zit of bezig is met een inzet, ontvangt hij/zij een vergoeding.

Enthousiast geworden?

Een baan als vrijwilliger bij de brandweer is uitdagend en veelzijdig. Wil je ook als vrijwilliger (man/vrouw) aan de slag? Op dit moment zijn er vacatures in Alphen, Chaam en Gilze. Kijk voor meer informatie op
www.brandweermwb.nl bij vacatures.

Aantal leden vrijwillige brandweer per brandweerpos
Alphen 17
Baarle-Nassau 26
Chaam 17
Gilze 18
Rijen 24
Totaal aantal uitrukken vrijwillige
brandweer per brandweerpost tot 1-9-2016
Alphen 20
Baarle-Nassau 50
Chaam 25
Gilze 64
Rijen 88
_BT Clear