_BT Clear

Tips voor veilig opvoeden

“Hoe kan ik mijn kind in deze wereld veilig grootbrengen?” Dat is een vraag die veel ouders zich stellen. Via de tv of de krant krijgen we vaak nare berichten te zien. Maar veilig opgroeien begint thuis!

Kinderen ontwikkelen zich beter in een veilige en uitdagende omgeving. Hoe creëert u die?

•Zorg voor een dagelijkse routine. Kinderen houden van duidelijkheid en overzicht. Maak een bad- en bedritueel. Als een kind weet wat er gaat komen, voelt hij of zij zich veilig, kan zich ontspannen en heeft tijd en aandacht om zich te ontwikkelen.

•Stel een paar basisregels op voor thuis waar alle gezinsleden zich aan houden. Een belangrijke regel om de veiligheid thuis te vergroten is dat iedereen vriendelijk praat (ook als we boos zijn!). Schreeuwen is heel beangstigend voor kinderen.

•Laat uw kind veilig spelen. Pas de omgeving en de materialen aan, aan de leeftijd van uw kind. Zo zijn de kralen van uw oudste dochter niet geschikt voor de jongste van 1 ½, heeft uw zoon van 8 jaar beschermers nodig bij het skeeleren en mag u gerust met uw dochter van 13 al haar vrienden op Facebook nalopen.

•Bied uw kind uitdagingen. Leg eens een deel van het speelgoed weg om het na drie maanden weer aan te bieden. Geef uw kind de kans op successen. Zo wil uw zoon van 2 jaar misschien steeds zelf zijn schoenen aantrekken, wat niet lukt. Geef hem dan zijn laarsjes, dat lukt waarschijnlijk wel. Het geeft niet als ze een keer verkeerd om zitten.

•Ga vaak en veel naar buiten met uw kind. Vertel elkaar wat u ziet en laat uw kind de verkeersregels die het kent, herhalen.

•Als uw kind eenmaal zelfstandig buiten speelt, maak dan duidelijke afspraken. Zonder een kind bang te hoeven maken, kunt u prima vertellen dat het niet met vreemde mensen mee mag gaan of iets aan mag nemen.

Stel uw kind regelmatig de vraag wat jullie afgesproken hebben over buiten spelen. Zo worden de regels van thuis ook zijn/haar regels buiten.

•Weerbare kinderen worden minder gepest en leven daardoor in een veiligere wereld dan andere leeftijdgenoten. Als opvoeder hebben we veel invloed op de weerbaarheid van onze kinderen. Zo kunt u de weerbaarheid stimuleren door veelvuldig te benoemen wat het kind goed doet (complimenten geven), uw kind te helpen de eigen probleempjes op te lossen, het goede voorbeeld te geven en uw kind serieus te nemen!

_BT Clear

Veilig Thuis is er voor iedereen!

Het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is er voor iedereen! Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Voor als u slachtoffer bent, als iemand anders (misschien) slachtoffer is, of als u zelf geweld gebruikt. Het kan gaan om allerlei vormen van geweld. Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor. Bent u slachtoffer, dan bent u dus niet de enige. Bij Veilig Thuis kunt u terecht als u hulp zoekt of u zich zorgen maakt over anderen. Wellicht bestaan de problemen al langer of hebt u slechts vermoedens. U denkt dat mensen of kinderen niet veilig zijn, maar u weet het niet zeker.

Wat doet Veilig Thuis?

De eerste stap naar een oplossing is er over praten. Als u belt, neemt een medewerker van Veilig Thuis de tijd om naar u te luisteren en samen met u te zoeken naar een oplossing.

Vaak is advies genoeg, soms is het verstandig om hulpverlening in te schakelen. Een enkele keer is onderzoek nodig om meer informatie te krijgen. Ook in een onderzoek werkt Veilig Thuis zoveel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat.

De medewerkers van Veilig Thuis hebben veel ervaring met huiselijk geweld en kindermishandeling. Als het nodig is wordt er snel gehandeld. Ze gaan naar de mensen toe, luisteren en horen alle gezinsleden, maar oordelen niet. Samen met de betrokkenen bekijken ze wat nodig is om het geweld te stoppen. Het is altijd goed om te bellen! Ook als u zich afvraagt of wat u thuis meemaakt normaal is.

Meldpunt Veilig Thuis telefoon 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). Ga voor meer informatie naar www.vooreenveiligthuis.nl

_BT Clear