_BT Clear

AED’s in Alphen-Chaam

Wekelijks worden in Nederland ruim driehonderd mensen getroffen door een plotselinge stilstand in de bloedsomloop. In ongeveer 80% van de gevallen gebeurt dat thuis. Op zulke kritieke momenten is het goed als er hulp dichtbij is. Hulp die u misschien wel kunt bieden.

Alphen-Chaam heeft een dekkend netwerk van automatische externe defibrillatoren (AED) voor alle dorpen binnen de gemeente. Inclusief een daarbij behorend netwerk van getrainde vrijwilligers. De plaatselijke EHBO-verenigingen en Hartstichtingen verzorgen de cursussen.

Want elke seconde telt! Om dit netwerk nog meer uit te breiden, zoeken wij vrijwilligers die als eerste ter plekke kunnen zijn. Iets voor u?

Meer weten? Kijk op www.hartslagnu.nl.

Politiesteunpunt in gemeentehuis Alphen-Chaam

De wijkagent die actief is in de gemeente Alphen-Chaam, heeft een eigen, vaste werkplek in het gemeentehuis in Alphen. De politiefunctionaris houdt er iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur spreekuur.

Het steunpunt is de uitvalsbasis voor het operationele politiewerk in de gemeente. De wijkagent doet van daaruit zijn werk als hij niet op straat actief is. De politie heeft 24 uur per dag toegang tot het politiesteunpunt. Het steunpunt heeft géén politiefaciliteiten, zoals wapenkluizen, kledingkasten of een ophoudkamer om verdachten tijdelijk op te sluiten.

Hoe werkt het politiesteunpunt?

Het gemeentehuis is voor burgers vaak bekend, dicht in de buurt en gemakkelijk toegankelijk. De locatie biedt een aanvullende mogelijkheid om elkaar op afspraak te treffen. Dit kan binnen de openingstijden van het gemeentehuis. De bezoeker die een afspraak heeft, meldt zich bij de receptie van het gemeentehuis. Voor de politie betekent deze werkplek ook makkelijk samenwerken met de gemeente.

Samen werken aan een veilig Alphen-Chaam

Bas Douze is de wijkagent van Alphen-Chaam. “In ons gebied zien wij de laatste tijd vaker inbraken in schuurtjes. Schuurtjes hebben dikwijls zulke slechte sloten dat ze heel gemakkelijk zijn open te breken. Maar er staan wel waardevolle spullen in, zoals elektrische fietsen, motoren of zitmaaiers. We gaan regelmatig met bewoners de wijk in om medebewoners attent te maken op inbraken. Wij geven ze dan tips hoe ze het risico dat ze zelf slachtoffer worden, zo klein mogelijk kunnen maken. In het buitengebied dumpen criminelen regelmatig drugsafval of stelen zij diesel of koper. Ook hier vragen wij de bewoners de ogen en oren van de wijk te zijn. Als een persoon niet thuishoort in de buurt en zich verdacht gedraagt, geef dit dan altijd aan de politie door. Dat kan via het algemeen nummer 0900-8844. Maar als het een heterdaadsituatie is, bel 112. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader, een kenteken en de vluchtrichting, kan de politie snel in actie komen! Ook kunt u geheel anoniem een melding maken bij Meld Misdaad Anoniem via het gratis telefoonnummer 0800-7000. Zo werken wij samen aan de veiligheid in Alphen-Chaam. Volg ons ook op Twitter en Facebook.”

Aangifte doen?

U kunt in veel gevallen kiezen voor aangifte doen via internet of per telefoon. Of de politie neemt ter plaatse de aangifte op. Op www.politie.nl/aangifte staat precies hoe u aangifte kunt doen.

_BT Clear

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Opvoeden is een leuke en uitdagende taak die ouders meestal goed af gaat. Opvoeden kan ook lastig zijn. Als ouder kunt u soms dingen tegenkomen waarmee u zich geen raad weet. Dat hoort er allemaal bij. Toch is het fijn als u met uw opvoedvragen terecht kunt bij iemand die naar u luistert en samen met u naar oplossingen zoekt.

De gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdhulp voor kinderen tot 18 jaar. De gemeente Alphen-Chaam is aangesloten bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)-Breda. Hier kunnen jongeren, ouders en opvoeders terecht met alle vragen over opvoeden en opgroeien. Daarnaast kunt u met uw vragen ook terecht bij onder andere lokale voorzieningen voor kinder- en kleuteropvang, de scholen en de jeugd- of huisarts. CJG Breda, de jeugdarts en de huisarts kunnen doorverwijzen naar specialistische jeugdhulp.

Op de volgende pagina treft u ook opvoedtips aan die wellicht antwoord geven op uw vragen.

Bereikbaarheid

Het CJG is bereikbaar via het telefoonnummer
0800 – 4440003. In de gemeente is ook een team van het CJG aanwezig. Kijk voor meer informatie op:
www.cjgbreda.nl. U kunt ook mailen naar: [email protected]

_BT Clear