Samen pakken we het aan
 
Venray beweegt - steeds meer
 
Team Venray Beweegt in actie tijdens Baas van Venray.

Kinderen en jongeren leren om zich sportief en gezond te ontwikkelen. Inwoners samenbrengen met sport en bewegen als verbindende schakels. Samen met sportaanbieders een aantrekkelijk sportaanbod voor 55-plussers neerzetten. Net als sportaanbod ontwikkelen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Venray beweegt zet Venray in beweging.

Bewegen is gezond, dat weten we wel. Het vermindert stress. Het maakt je hart sterker. Je slaapt beter. Het versterkt je botten. Je voelt je fitter en je hebt meer energie. Toch is voor veel mensen dat half uurtje per dag bewegen nog een hele opgave. De buurtsportcoaches van Venray Beweegt zetten zich dan ook in om een gezondheids- en beweegaanbod te ontwikkelen voor iedereen, op elk niveau.

Jong geleerd

Jong geleerd is natuurlijk de beste manier om te beginnen. Een van de pijlers van Venray Beweegt is dan ook Sportief en gezond leren. Gezonde voeding hoort daar ook bij. Ouders die met hun baby op het consultatiebureau in Venray komen, krijgen daarom het pakket ‘Groentehapjes in 10 stapjes’ mee. Met allerlei praktische tips om kinderen te laten wennen aan het eten van groente. Het is onderdeel van de JOGG-aanpak, waarmee Venray Beweegt probeert het overgewicht onder jongeren terug te dringen. Een ander initiatief is de dag gezond beginnen. Met een goed ontbijt, bijvoorbeeld. Zo deden kinderen van basisschool De Hommel mee aan het nationaal Schoolontbijt. Samen gingen ze aan de slag met het thema gezonde voeding.

Positieve gezondheid

Een andere doelgroep voor Venray Beweegt zijn de 55-plussers. Klachtjes en kwaaltjes dienen zich aan. Bewegen wordt lastiger. “Toch kun je zelf heel veel bijdragen aan een positieve gezondheid”, zegt buurtsportcoach en coördinator Yvonne Willems van Venray Beweegt. Door gebruik te maken van de beweegpas, bijvoorbeeld. Daarmee kunnen 55-plussers vier keer gratis meedoen met een les of training van Venrayse sport- en beweegaanbieders. “Zo kun je kennismaken met een sport, zonder dat je vastzit aan een abonnement.” Ook organiseert Venray Beweegt jaarlijks een fit- en gezondheidstest voor inwoners vanaf 55 jaar. In een parcours worden diverse tests afgenomen. Op basis van het resultaat geven professionals een passend advies over sport en gezondheid. Veel ouderen worden ook bang om te vallen en bewegen daarom minder. Om te zorgen dat mensen toch blijven bewegen, is daarvoor samen met een aantal Venrayse fysiotherapeuten een programma bedacht. Daarin leren deelnemers een goede valtechniek.

Iedereen kan sporten

Het zijn een maar paar van de vele voorbeelden uit het programma van Venray Beweegt. Ook in buurten en wijken brengen de buurtsportcoaches inwoners samen, met sport en bewegen als verbindende schakels. Verder wordt gezocht naar sportaanbod voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dat gebeurt onder het motto ‘Iedereen kan sporten’. “Dat vraagt om maatwerk en begeleiding. We helpen verenigingen graag om ze ook voor andere doelgroepen geschikt te maken.” Maar niet alleen daarvoor bezoeken de buurtsportcoaches regelmatig Venrayse verenigingen. Ze helpen ook bij vrijwilligersbeleid of samenwerking met partners of scholen. “Voor verenigingen die méér advies en begeleiding nodig hebben, kunnen we scholingsaanbod verzorgen of themabijeenkomsten organiseren.” Tijdens de jeugdsportkennismakingsdagen (JSK Venray) en de Nationale Sportweek krijgen alle sportaanbieders de gelegenheid zich gezamenlijk te promoten.

Goed idee? Meld het!

“Met sport valt veel te winnen. Blijf lekker in beweging en je zult je ook beter voelen”, zegt Yvonne. “Wij willen vooral mensen uitdagen. Wil je iets? Zie je kansen? Heb je ideeën? Of vind je juist dat je beweegaanbod je ergens wordt afgenomen? We horen het graag! Samen kunnen we kijken hoe we een fijn beweegaanbod kunnen vormgeven of behouden. Ook in relatie tot een gezonde leefstijl en voeding. We krijgen bijvoorbeeld steeds vaker vragen van kinderen van senioren: wat is er voor pap of mam te doen, en waar? Als je iets weet, bedenkt of mist: meld het vooral. Wij kennen heel veel ingangen. Dus samen vinden we er vast iets op!” Dat kan via een e-mail aan [email protected] of bel met buurtsportcoach Puck Rijs via (0478) 52 33 33. Meer weten over het complete aanbod? Kijk op www.venraybeweegt.nl.

Venray, focus op mensen
 
_BT Clear