Samen pakken we het aan

Evie voor online zelfhulp

Pieker je veel of slaap je slecht? Voel je je gespannen? Dan kan de online zelfhulp van Evie voor jou een uitkomst zijn. Daarmee kun je zelf aan de slag. In je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt. Gratis en anoniem.

Piekeren of slecht slapen zijn klachten waar je niet per se mee naar een hulpverlener hoeft, als je dat (nog) niet nodig vindt. Inwoners van de gemeente Venray kunnen echter sinds kort wel zelf aan de slag met dit soort licht psychische klachten. Bijvoorbeeld met de zelfhulptraining ‘Beter slapen’ van Evie. Met de informatie en oefeningen kun je direct zelf beginnen.

Steuntje in de rug
Evie staat voor ‘e-health voor iedereen’. “Iedereen kan wel eens een steuntje in de rug gebruiken”, zegt Rudolf Keijzer, directeur van PRO Praktijksteun, die Evie ontwikkelde in samenwerking met onder andere de gemeente Venray. “En je kunt zelf al heel veel met een beetje hulp van Evie.” De online zelfhulp is gratis beschikbaar via www.evie.nl. Na het aanmaken van een account kun je ook via een app werken. Evie laat je in de trainingen informatie lezen, video’s bekijken en opdrachten uitvoeren in jouw eigen tempo. Je kunt de oefeningen doen waar en wanneer het jou uitkomt. Alles met het doel om je beter te gaan voelen.

Voor jezelf
De online zelfhulp van Evie is voor en (alleen) van jou. Niemand kijkt bij deze trainingen met je mee, je volgt de trainingen echt voor jezelf. Maar als je het bijvoorbeeld prettig vindt om een familielid te laten meekijken, kun je dit zelf heel gemakkelijk met Evie regelen. En ook weer uitzetten, als je het niet meer wilt. Er zijn verschillende zelfhulptrainingen beschikbaar. ‘Beter slapen’ helpt je bijvoorbeeld om je slaappatroon te veranderen. Zit je niet lekker in je vel of loop je tegen een of meer problemen aan? Dan kan het programma ‘Je probleem in kaart’ helpen om je situatie stap voor stap in kaart te brengen en daarmee weer vooruit te komen. Zie je van jezelf meer de negatieve dan de positieve kanten? Het programma ‘Zelfbeeld’ helpt je met diverse oefeningen om een meer realistisch zelfbeeld te krijgen. Ook biedt Evie online de zelfhulp ‘Ontspannen’ en ‘Mindfulness’. Die leren je ontspannen en je meer bewust maken van je eigen ervaringen. Handig om overbelasting of stress te verminderen of zelfs te voorkomen.

Zelf aan de slag
Met Evie kun je meteen aan de slag via www.evie.nl. Gratis en anoniem. Je kunt ook altijd terugvallen op eerdere oefeningen. En kom je er tóch niet zelf uit? Dan kun je samen met bijvoorbeeld je huisarts, POH-GGZ of psycholoog verdergaan op de al bestaande oefeningen. Zij kunnen namelijk aanhaken op het e-healthplatform van Evie. Zij hebben tevens oefeningen tot hun beschikking die net iets verder gaan, en die je dan ook kunt volgen onder begeleiding van je hulpverlener. Een naadloze overgang tussen zelfzorg en professionele zorg is hierdoor mogelijk.Buurtcirkel:

meer samen doen

Leuke dingen doen met buurtbewoners. Iets voor een ander betekenen. Maar ook zelf af en toe hulp kunnen gebruiken. Dát is Buurtcirkel in Venray.

Een Buurtcirkel is een groep van negen tot twaalf mensen die bij elkaar in de buurt wonen. Buurtcirkel is er voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken, groot of klein. Motivatie om mee te willen doen is vooral belangrijk. Buurtcirkel gaat uit van de talenten en vaardigheden van mensen. Niet van de beperkingen die iemand heeft. Iedereen is wel ergens goed in. De een is goed in de administratie doen. De ander kan goed koken. Meedoen aan Buurtcirkel betekent dat je nieuwe contacten opdoet en elkaar helpt. Soms zit het in de kleine dingen waardoor je veel voor een ander kunt betekenen.

Zelf invulling geven

De deelnemers aan de Buurtcirkel geven daar zelf invulling aan. Zij bepalen wat ze gaan doen en hoe. Bij de Buurtcirkel is een vrijwilliger betrokken. De vrijwilliger heeft een ondersteunende rol en helpt bij de onderlinge samenwerking. Er is ook een professional aan de Buurtcirkel verbonden; de Buurtcirkelcoach. Die helpt in het begin het groepsproces vorm te geven. Later is de coach vooral de ondersteuner van en het klankbord voor de vrijwilliger.

Buurtcirkel, iets voor jou?

Venray is de derde gemeente in Nederland waar Buurtcirkel is gestart. Op dit moment nemen ongeveer vijftien mensen, verdeeld over twee Buurtcirkels, deel. “Er zijn al enkele onderlinge contacten ontstaan. Een van de deelnemers stelt zijn huis open voor een bijeenkomst, en heeft aangegeven dat elke zes weken te willen doen”, meldt Buurtcirkelcoach Colin Weeink. Buurtcirkelcoach Jolanda van der Weiden laat weten: “Wij gaan starten met zeven mensen. Veel van hen hebben geweldige talenten op gebied van kunst.” Wil je meer weten over Buurtcirkel? Kijk dan op www.buurtcirkel.nl. Denk je dat deelnemen aan een Buurtcirkel iets voor jou is? Stuur dan een mail naar [email protected]. Een van de Buurtcirkelcoaches neemt dan contact op voor een informatief gesprek. Om deel te kunnen nemen is geen indicatie van de gemeente nodig.

Venray, focus op mensen
 
_BT Clear