Samen pakken we het aan
 
Beter leren lezen
 
Cursisten en vrijwilligers van De kracht van Taal.

Steeds meer mensen kunnen teksten moeilijk begrijpen. Laaggeletterdheid heet dat. De gemeente heeft hier aandacht voor. De bibliotheek heeft cursussen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Kaartjes voor de trein. Die kocht je vroeger aan het loket. De perronchef wees de weg op het station. Maar nu moet je zelf je kaartje kopen, in een automaat. En op het bord lezen waar de trein staat. Wil je vandaag de dag iets weten? Dan word je verwezen naar een website. Wil je iets aanvragen? Dan moet je een formulier invullen. Dat is moeilijk als je niet goed kunt lezen. Dat geldt voor meer mensen dan je denkt. In Nederland zijn dat er maar liefst 2,5 miljoen. Twee derde is van Nederlandse afkomst. Ze hebben wel leren lezen en schrijven. Maar hebben dat lang niet meer gedaan. De rest heeft het in een andere taal geleerd. Veel mensen schamen zich voor dit probleem. Ze zijn niet dom! Ze kunnen alleen niet goed lezen. Dat verbergen ze vaak heel handig. ‘Ik ben mijn leesbril vergeten.’ Of: ‘Ik vul het formulier thuis wel in’.

Tekst begrijpen

De bibliotheek in Venray helpt mensen weer opnieuw te leren lezen en schrijven. Daar zijn verschillende programma’s voor. Cobie van de Vorst doet mee aan de cursus Begrijpend lezen. Haar man Jan hoorde erover op de radio. “Hij zei: dat is iets voor jou”, vertelt Cobie. Zij belde met de bieb. In januari begon ze met de cursus. Cobie heeft al veel bijgeleerd. Stijni is haar taalmaatje. Samen lezen ze elke week uit het lesboekje. Cobie kiest zelf het onderwerp. De lesboekjes gaan over dagelijkse dingen. Zoals ‘Naar de dokter’ of ‘Pinpas kwijt’. Of ‘Lekker en gezond’, en ‘Gas en stroom’. Cobie leest nu ‘Rond overlijden’. Dat valt niet mee. In het boekje staat een offerte van een verzekering. Dat is een lange lap tekst. Cobie oefent samen met Stijni. Wat is belangrijk? En wat staat er precies? In haar eigen woorden vertelt Cobie het na. “Leuk om te doen”, zegt ze. Ze schaamt zich niet meer. Cobie is blij met wat zij leert. Ze is meer zelfverzekerd. “Ik kan mezelf weer redden. Ik ga nu ook met de computer aan de slag.”

Cursus in de bieb

De Bibliotheek Venray verzorgt de cursus De Kracht van Taal. De cursus is speciaal voor Nederlanders. Je leert er jezelf redden met tekst in dagelijkse situaties. Is Nederlands je tweede taal? En heb je je inburgeringsdiploma? Dan kun je ook meedoen. Een taaldocente en vrijwilligers begeleiden de cursisten. De lessen zijn op dinsdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur. Leren omgaan met de computer hoort er ook bij. Dat gebeurt met behulp van het programma Klik&Tik. Deelname aan de cursus is gratis. In het Taalpunt van de bieb staan ook boeken die gemakkelijk te lezen zijn. Die boeken hebben kortere zinnen. Ook kun je er de Startkrant lezen, met een mix van nieuws en entertainment.

Kent u iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Attendeer hem of haar op deze cursus. Instromen is het hele jaar mogelijk. Aanmelden kan via [email protected] Zet erbij dat het gaat om de cursus in Venray.  

Venray, focus op mensen
 
_BT Clear