Samen pakken we het aan
‘Vraag eens aan je buurvrouw hoe het met haar gaat’

Tijdens het inloopspreekuur in D’n Oesterham haalt wijkverpleegkundige Anita Janssen hulpvragen van dorpsbewoners op.

De Wijkteams in Venray werken samen met de bewoners aan de leefbaarheid, het welzijn en de veiligheid in de wijk. Spreek de medewerkers dan ook gerust aan, als u ergens een knelpunt signaleert.

De Wijkteams zijn de ogen en oren in de wijk en helpen bij het oplossen van kleine en iets grotere problemen in de wijk. “Het is belangrijk om te weten wat er speelt”, zegt Ingrid van Cleef van de gemeente Venray, wijkregisseur in Brukske en Veltum. “Want door op tijd te kijken of we kunnen helpen, kunnen we mogelijk grotere problemen voorkomen.” Zij verduidelijkt: “Dat kan gelden voor een probleem of wens voor de buurt. Bijvoorbeeld als mensen om de leefbaarheid en veiligheid in de straat te verbeteren bloembakken willen plaatsen. Maar ook individueel, bij vragen om ondersteuning in het dagelijkse leven, lichte zorg, opvoeden of gezondheid. Allemaal in het kader van preventie. Immers, als we tijdig in contact komen met iemand met een hulpvraag, kunnen we mogelijk voorkomen dat het probleem groter wordt.”

Verbinding maken

Daar hoort ook bij: mensen met elkaar in contact brengen. “Zo horen wij bijvoorbeeld dat iemand niet naar een activiteit kan omdat hij geen vervoer heeft. Als wij weten dat iemand uit de buurt er wel naartoe gaat, brengen we hen met elkaar in contact. Om zo’n kleine dingen kan het gaan”, zegt Ingrid. “De een wil graag vrijwilligerswerk doen in de buurt, de ander zoekt een maatje. De een krijgt de zware boodschappen niet meer mee, de ander gaat toch met de auto. Wij verwijzen en verbinden waar mogelijk. Een mevrouw in Brukske verzuchtte dat het onderhouden van de tuin haar zo veel moeite kostte. Dat vond ze erg. Maar er is een club vrijwilligers in die wijk die daarmee helpt. Dat wist ze niet. Juist dan kunnen wij verbinden. Dus als je merkt dat je eigenlijk ergens hulp bij nodig hebt: vraag ons vooral om advies! Soms helpt één gesprekje al. Zo belde er laatste een mevrouw. Haar moeder moest acuut verhuizen naar een verzorgingshuis. Ze wist niet waar ze moest beginnen met dingen regelen. Go4it heeft geholpen met verhuizen. En ze kon de wijkbus lenen. Wij konden haar verwijzen naar adequate hulp, omdat we de weg weten in de wijk.”

Zorgen over iemand

De wijkteams horen het ook graag als iemand zich zorgen maakt over iemand in de buurt. “Als de gordijnen bij iemand ineens lang gesloten blijven. Of als je ziet dat het niet goed gaat met je buurmeisje. Meld het even!” Dat betekent overigens niet dat er gelijk een groot hulpverleningstraject start. “Wij bellen eerst gewoon eens aan en vragen: hoe gaat het met je? Je kunt natuurlijk ook zelf eens aan je buurvrouw vragen hoe het met haar gaat. Want ook dat is onze taak: mensen zich ervan bewust maken dat ze met vaak heel kleine dingen heel veel voor elkaar kunnen betekenen.”

Ook voor de buurt

Het wijkteam zorgt niet alleen voor individuele ondersteuning, maar geeft die eveneens op straat- of buurtniveau. De medewerkers gaan regelmatig de wijk in om in de straat wensen, behoeften of signalen op te halen. In Landweert en Brukske bijvoorbeeld met de Koffietent. “Laatst in de Spinetstraat hoorden we van drie vrouwen dat ze het eigenlijk wel leuk zouden vinden om eens iets samen met de straat te doen”, vertelt Ingrid. “Nou, dat was dus een inkoppertje! Maar we geven bijvoorbeeld ook tips over hoe je een buurtwhatsapp-groep kunt opstarten.” Ze besluit: “Het wijkteam biedt laagdrempelig hulp om te voorkomen dat straks zware hulp nodig is. Natuurlijk, je bent zelf verantwoordelijk voor je leven. Maar samen met het wijkteam sta je er in elk geval nooit alleen voor.”

Meer weten?
Heeft u een vraag voor het Wijkteam? Bel met de gemeente Venray, (0478) 52 33 33 of zoek contact via de website www.wijkteamvenray.nl. Dat geldt overigens ook voor de dorpen. Daar is de wijkverpleegkundige het aanspreekpunt.

Venray, focus op mensen
 
_BT Clear