Samen pakken we het aan
Activiteiten organiseren voor anderen

Kienmiddag in de Tol. Op de achtergrond (rechts) vrijwilliger Hay Philipsen

In ontmoetingscentrum De Tol in het Ambachtskwartier verzorgen vrijwilligers regelmatig activiteiten - door inwoners voor inwoners. Over wandelen, kienen en een frietje eten.

“Vrijwilligerswerk hoort erbij voor mij. Al op mijn dertiende ging ik helpen in een verzorgingshuis voor visueel gehandicapten”, zegt Hay Philipsen. Samen met Francien organiseert hij sinds begin dit jaar een maandelijkse kienmiddag in ontmoetingscentrum De Tol. Tot groot genoegen van zo’n veertig voornamelijk vrouwen uit de wijk. Veelal ouderen. Maar bezoekers van de dagbesteding in De Tol haken eveneens graag aan bij de activiteit. Hay heeft er zelf ook plezier in. “Ik woon inmiddels een jaar of twintig in deze wijk. Heb altijd in de zorg gewerkt, werk nu nog parttime. Dan is het fijn om in je eigen buurt ook iets te kunnen betekenen voor deze doelgroep.”

Kienmiddag

In samenwerking met De Zorggroep ontplooit een groep van zo’n tien vrijwilligers een aantal nieuwe initiatieven in De Tol. “Mensen blijven langer thuis wonen. Maar eenmaal op leeftijd zijn activiteiten buiten de deur vaak steeds lastiger te bereiken. De buurt vergrijst. Daarom willen wij in de wijk zelf wat meer organiseren. Lekker dichtbij”, zegt Hay. “Daarmee haal je mensen ook uit een isolement. Sociale contacten zijn belangrijk”, bevestigt vrijwilligster Francien (80). Zij werkte jaren in de gezinszorg en doet al 44 jaar vrijwilligerswerk, onder andere bij het Rode Kruis. En nu dus tevens zelf lekker dicht bij huis, want Francien woont samen met haar man in het Ambachtskwartier. Samen met een groepje andere vrijwilligers hebben ze de kienmiddag nieuw leven ingeblazen. “De een haalt wat mensen op, de ander zorgt voor leuke prijzen, en we helpen met de koffie en thee. Het zijn gezellige middagen”, zegt Francien. “We hebben ook bewust gekozen voor de middag. De meeste deelnemers zijn ouderen. Die gaan ’s avonds niet meer graag de deur uit.”

Wandelen

Niet dat er in De Tol verder niks te beleven valt; op woensdagmiddag is er namelijk al een handwerkclub. Op dinsdag staat er een vaste reservering voor de spellenmiddag. En op vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur kan iedereen er terecht om gewoon gezellig samen een kopje koffie te drinken en wat bij te buurten. De vrijwilligers organiseerden in april voor het eerst weer een frietavond. Vanaf 17.00 uur bakken ze frietjes en snacks, die de liefhebbers ter plekke lekker kunnen opeten. “Een mooie aanleiding om toch weer even de deur uit te gaan en andere mensen te ontmoeten”, zegt Hay. “Voor veel mensen in het Ambachtskwartier is even een frietjes halen anders ook te ver weg”, weet Francien. Hay begeleidt verder samen met enkele andere vrijwilligers ook nog een wandelgroepje. Elke donderdagavond starten zo’n vijftien tot twintig mensen om 18.30 uur in de Tol voor een wandeling van ongeveer een uur in de omgeving. “Iedereen kan aanhaken”, zegt Hay. “Ook mensen met een beperking. In het gezelschap is ook iemand die blind is, en iemand in een rolstoel. Lekker even naar buiten, in beweging zijn en sociale contacten onderhouden. En na afloop drinken we samen nog gezellig even een kopje koffie.”

Frietjes

Het mooie is verder, zegt Hay, dat al die activiteiten nauwelijks geld kosten. “Van de verkoop van de kienkaarten worden de prijzen voor de volgende keer gekocht. Dat geldt ook voor de opbrengst van de friet en snacks. We hoeven er ook niet aan te verdienen. Daarmee blijven tevens de kosten voor de deelnemers laag. Zodat iedereen kan meedoen.” De vrijwilligers zouden liefst ook nog wat andere activiteiten opstarten. “Een kookgroepje zou leuk zijn”, zegt Hay. Een keer een barbecue organiseren voor de buurt lijkt hem ook wel wat. “Het zou leuk zijn als er elke dag iets anders te doen is. Maar dan kunnen we wel nog wat hulp gebruiken.”

Interesse in vrijwilligerswerk in de wijk Centrum/Centrum-West of in het Ambachtskwartier/De Tol? Neem contact op met Eva Koenen van De Zorggroep, tel. 0478-515279.

Venray, focus op mensen
 
_BT Clear