_BT Clear

Info over dementie

In de Venrayse bibliotheek is sinds september een dementheek ingericht: een uitgebreid informatiepunt voor mensen met dementie, hun familie, mantelzorgers en professionals in de zorg.

Als mensen te maken krijgen met dementie, roept dit bij betrokkenen en hun omgeving vaak veel vragen op. De dementheek, die is opgezet in samenwerking met Venray dementievriendelijk, biedt veel informatie. Boeken over geheugenproblemen. Boeken over zorg voor mensen met dementie. Veel ervaringsverhalen, maar ook romans. Daarnaast is er veel foldermateriaal, en binnenkort ook een computer waarop heel gericht informatie te vinden is over dementie en organisaties die zich hiermee bezighouden. “Bijzonder is de Eerste Hulp Bij Dementiekoffer”, zegt bibliotheekdirecteur Elly Jacobs. “Een bieb in het klein, met folders van organisaties in de buurt, tijdschriften, boeken over dementie, dvd’s en literatuurlijsten. De EHBD-koffer dient als een eerste kennismaking. De bundeling van materialen maakt de zoektocht naar informatie makkelijker.”

Herinneringskoffer

Er zijn ook boeken die mensen met dementie zelf kunnen lezen. Boeken met veel herhalingen, maar ook aanwijs- en prentenboeken. Daarnaast leent de dementheek activeringsmaterialen uit: boeken en materialen om te bekijken en om samen met de dementerende te gebruiken. Denk aan beeld-materiaal over vroeger, over oude beroepen en school. Maar ook oude liedjes, of tv-uitzendingen van de Mounties show of Wim Kan, en oude spelletjes en puzzels. “Die vormen vaak aanleiding voor een leuk gesprek.” De herinnerings-koffers zijn daar overigens ook mooie ingangen voor. De koffer is namelijk gevuld met gedichten, liedjes, anekdotes en spelletjes over het dagelijks leven, feestdagen, het huishouden, het boerenleven, ambachten of ‘verliefd,verloofd, getrouwd’. “De inhoud nodigt uit tot vertellen van verhalen. Die herinneringen geven mensen met dementie vaak ook een gevoel van houvast.” Iedereen van 18 jaar of ouder die lid is van BiblioNu kan gratis een herinneringskoffer of EHBD-koffer lenen. De dementheek is overigens nog niet ‘af’, weet Elly Jacobs. “We breiden de collectie nog uit. En te zijner tijd zullen we ook het aanbod moeten ‘verjongen’.” Zij besluit: “Uiteraard proberen wij als bibliotheek ook dementievriendelijk te zijn en mensen met dementie zo goed mogelijk te helpen. Want ook daarmee kunnen we hen helpen om hun plekje in de samenleving te behouden.”

Blitterswijck bouwt MFG

Samenwerking in Blitterswijck leidde tot een plan voor een multifunctioneel gemeenschapshuis in het huidige gemeenschapshuis. Begin 2017 moet de verbouwing starten.

Blitterswijck heeft diverse accommodaties waar verenigingen en activiteitengroepen onderdak vinden. Sommige, zoals het parochiehuis, bestaan zelfs al zestig jaar. Het in de lucht houden van al die gebouwen is een hels karwei, weet Sjaak Sluiters, voorzitter werkgroep MFG Blitterswijck. De kosten stijgen, terwijl de accommodaties vaak niet zijn meegegroeid met de veranderde behoeften. Vier jaar geleden hebben de Dorpsraad en de Stichting Gemeenschapshuis daarom de werkgroep Accommodatieplan geformeerd. Die moest in beeld brengen welke behoeften er zijn aan gemeenschaps-accommodaties in Blitterswijck en nagaan hoe die onder dak konden worden gebracht. Na veel overleg met verenigingen en onderzoek hebben alle betrokkenen zich nu uitgesproken voor aanpassing en uitbreiding van het oude parochiehuis tot een multifunctioneel gemeenschapshuis.

Samenwerken

Het belangrijkste resultaat van de werkgroep is dat de verenigingen gaan samenwerken. Beter gezamenlijk één goede accommodatie ontwikkelen en gebruiken, dan ieder apart blijven zitten, is hun conclusie. Door optimaal samen te werken kunnen de verenigingen een accommodatie realiseren die voldoet aan de huidige eisen voor toegankelijkheid en energiegebruik. Het gemeenschapshuis wordt daarvoor tevens voorzien van een flexibele inrichting en goede installaties voor geluid en licht. Het bestaande gemeenschapshuis aan het plein wordt daartoe grondig op de schop genomen. Voor het jongerencentrum wordt een uitbreiding gerealiseerd. Dit betekent wel dat de nevenvestiging van ’t Honk aan de Maasweg, waar nu de ouderen en jongeren zijn gehuisvest, wordt gesloopt.

Handen uit de mouwen

De werkgroep, die het plan na veel overleg heeft uitgewerkt, verwacht dat met het vernieuwde gemeenschapshuis de ontmoetingen tussen oud en jong worden versterkt. Er komt meer levendigheid in en ook meer reuring aan het dorpsplein. “Het plan is ook een investering met het oog op de toekomst. De verwachting is dat er nog meer behoefte komt aan activiteiten voor ontmoeting en ondersteuning van ouderen in het dorp.” De werkgroep denkt aan activiteiten zoals een eetpunt en dagvoorzieningen. “Dat vraagt van een gemeenschapshuis dat de ruimten voor verschillende activiteiten zijn in te richten.” De verenigingen van Blitterswijck staan vierkant achter het plan voor het multifunctioneel gemeenschapshuis. Bovendien hebben ongeveer 160 dorpsgenoten aangeven dat ze de handen uit mouwen willen steken om het plan te realiseren. Als de financiering rond is, wil de Stichting Gemeenschapshuis direct na het carnaval in 2017 starten met de verbouwing.

Voor meer informatie: Sjaak Sluiters, tel. 0478-532726, e-mail [email protected].

_BT Clear
_BT Clear