Mensen die trots zijn op hun werk

Arbeidsparticipatie. Meedoen in de maatschappij en je steentje bijdragen. Bij NLW Groep werken 1100 mensen met een arbeidsbeperking. Algemeen Directeur Peter Fleuren hanteert overigens liever de term arbeidsmógelijkheden.

_BT Clear

Bij NLW werken 1100 mensen met een arbeidsbeperking, uit de gemeentes Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas. “In totaal zijn er in deze gemeentes 130.000 inwoners, waarvan er 55.000 werken. Dat betekent dus dat één op de vijftig mensen die werken, dat bij ons doet”, rekent Peter Fleuren graag even voor. “Onze taak is om, in het kader van de sociale werkvoorziening en nu ook de Participatiewet, mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. Dat doen we op verschillende manieren. We zoeken in de eerste plaats naar werk bij reguliere werk-gevers. Daarnaast werken we met een groep mensen op locatie bij werkgevers. En tot slot werken er mensen op onze eigen productie-locaties”, vertelt Peter Fleuren. “We zijn eigenlijk een groot detacheringsbureau. We maken niet meer zelf producten, maar lenen personeel uit of voeren werk uit voor opdrachtgevers. Bij een uitzendbureau moet de mens passen bij de baan. Ons werk is daarentegen juist: het werk aanpassen aan de mensen en hun arbeidsmogelijkheden. Dat alles met de maatschappelijke opgave: iedereen mee laten doen die dat kan.”

Detachering

Een grote groep mensen werkt gedetacheerd, meestal met begeleiding van NLW, bij een reguliere werkgever. Peter: “Mensen met een arbeidsbeperking zijn daar vaak niet één op één in te passen. Wij gaan dan bij werkgevers die mogelijk werk hebben kijken of, en zo ja hoe, dat wel zou kunnen. Vaak is daar niet eens zo heel veel aanpassing aan de werkgeverskant voor nodig.” De dagelijkse leiding ligt in dat geval bij het betreffende bedrijf, maar NLW verzorgt wel de jobcoaching, zo lang als dat nodig is. “En als mensen eenmaal goed op hun plek zitten, leidt dat vaak tot langjarige detacheringscontracten of een direct dienstverband bij de werkgever”, vertelt Peter. Daarnaast zijn er de zogeheten groepsdetacheringen. “Daarbij werken mensen ook onder leiding van de opdrachtgever, bijvoorbeeld in de postbezorging van Postvak50 en bij Monsdal Buitenbeheer. Maar ze staan wel bij NLW op de loonlijst.”

Naar bedrijf of op eigen locatie

Ook werken er mensen van NLW in groepsverband op locatie bij de opdrachtgever. “We gaan dan met een groep van tien tot twintig mensen én een leidinggevende naar een bedrijf toe en doen daar het werk. Bijvoorbeeld in de logistiek en in de tuinbouw”, legt Peter Fleuren uit. Zo zijn er groepsplaatsingen bij XPO, DHL, Arvato en Seacon. Tot slot werken zo’n 500 mensen op de eigen productielocaties in Venray, Panningen en Horst. Peter: “Opdrachtgevers leveren bij ons de materialen af. Onze mensen pakken de producten vervolgens in, monteren of assembleren ze en voeren controles uit.” Zo nemen steeds meer mensen met een arbeidsbeperking deel aan het arbeidsproces. Voor mensen die de productie in een wat rustigere omgeving willen doen, is NLW onlangs gestart met een vorm van arbeidsmatige dagbesteding. “In een eigen, mooi aangeklede en rustige ruimte kunnen de mensen wennen aan het werk. We willen mensen laten groeien en er het maximale uithalen wat erin zit. We zien hier dan ook elke dag mensen die trots zijn op hun werk.”

Opleiden

De instroom van mensen met een arbeidsbeperking zal altijd blijven, weet Peter. “Mensen met een aangeboren beperking, mensen met een psychische, lichamelijke of verstandelijke beperking. NLW zoekt arbeidsmogelijkheden voor hen. Want de mens is niet de optelsom van zijn beperkingen, maar juist de optelsom van zijn mogelijkheden. Wij willen zoveel als dat mogelijk is een brug slaan tussen niet actief zijn/thuiszitten en regulier werk.” De hoofdinstroom zal in de toekomst dan ook vooral komen van de groep jongeren die van het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs komt. Jongeren die een verstandelijke beperking of gedragsproblemen hebben. “Hen willen we een sluitend ritme bieden. Direct vanaf school kunnen ze hier stage lopen en kijken in welke richting ze zich het meest thuis voelen: bijvoorbeeld in de techniek, horeca, groenvoorziening of post. Daarin leiden we ze als het ware op. Want ze hebben niet alleen een beperking, maar ook mogelijkheden. Het duurt alleen paar jaar voordat ze in dat ritme zitten, ze moeten nog dingen leren.” Hij besluit: “Ze krijgen een baan bij NLW en gaan pas bij ons weg als ze een baan hebben bij een reguliere werkgever.”

_BT Clear
_BT Clear