Vlas versus plastic

Anderhalf jaar geleden verruilden ze Weesp voor Maasdriel en gingen ze van een woning zonder ‘buiten’ naar een door groen omsloten huisje op een dijk. Malinca Verwiel (51) en Bart Geelhuizen (60) zochten rust en ruimte, en dat vonden ze in het gehucht Veluwe bij Heerewaarden. Het huis, uit 1920 en volgens de huidige normen niet echt comfortabel, wordt momenteel verbouwd en met inzet van duurzame energiebesparende middelen aan de moderne tijd aangepast.

“Er liggen inmiddels 18 zonnepanelen op het dak van de door ons gebouwde schuur”, vertelt Malinca. “Binnenkort worden twee warmtepompen geïnstalleerd en het huis is rondom voorzien van dubbel glas, vloerverwarming en isolatie. Als alles straks klaar is zijn we zelfvoorzienend qua energie.”

De door Malinca en Bart gebruikte isolatie wijkt af van wat er in de conventionele woningbouw vooral gebruikt wordt. “We hebben na veel onderzoek besloten het natuurlijke en duurzame Isovlas te gebruiken. Woningen worden nu vaak nog geïsoleerd met steenwol. Omdat dit materiaal niet tegen vocht kan wordt het aan beide kanten met plastic folie afgedekt”, legt Bart uit.

“Vocht kan de woning niet makkelijk in, maar het wordt ook lastiger het vocht van binnenuit af te voeren, met vocht- en schimmelproblemen als gevolg. Met vlas heb je geen plastic afdeklagen nodig, het ademt en is daarmee stukken beter voor het binnenklimaat van de woning. En nog een pluspunt; het is even duur als de conventionele materialen.”

Of zoals Malinca het lachend samenvat: “Wij hebben ons huis niet opgesloten in plastic zakken. Als je er zo over na gaat denken is dat toch best raar dat dat nog zo vaak gebeurt.”

Wil je je woning duurzaam verbouwen?
Dan hebben Malinca en Bart nog wat tips voor je:

  • Ga op zoek naar een totaaldeskundige op dit gebied. Bij bouwmarkten kun je meestal niet terecht met dit soort vragen, en je hebt echt iemand nodig die weet waar hij/zij het over heeft.
  • Neem de tijd om na te denken over wat je graag wilt bereiken en welke middelen je daarvoor in kunt zetten. Doe veel research!
  • En zeker bij een oud huis geldt: je moet er zin in hebben en de mogelijkheden zien.

De energiebesparende maatregelen bekostigen Malinca en Bart deels uit de duurzaamheidslening die de gemeente Maasdriel tot voor kort verstrekte. De duurzaamheidslening was in Maasdriel zo populair dat het door de raad beschikbaar gestelde budget inmiddels volledig opgebruikt is.

Voor meer informatie en hulp bij het energiezuiniger maken van je woning kun je terecht op www.hetnieuwewonen-rivierenland.nl

_BT Clear

Wat kost het verbouwen van je droomhuis?

Je hebt een prachtig kavel op het oog waar je met een beetje fantasie je droomhuis al helemaal op ziet staan? Of je woont in een huis waarin je je helemaal thuis voelt, alleen de badkamer of keuken zou wel een grondige opknapbeurt kunnen gebruiken?

Als je aan een architect of aannemer vraagt wat het kost om een woning te bouwen of verbouwen, wordt er een ontwerp gemaakt en een materialenlijst samengesteld. Dan ben je in feite al begonnen met het bouwtraject, terwijl je liever eerst wilt weten of het binnen je budget past. 

Op het internet is veel info te vinden over bouwkosten. Kijk bijvoorbeeld eens op www.realiseerjedroomhuis.nl, www.zelfbouwportaal.nl of www.watkostbouwen.nl.

Op de laatste site kun je eenvoudig tot op detailniveau je droomhuis samenstellen. Bij elke ‘kamer’ is het mogelijk om aan te geven wat je wensen zijn met betrekking tot de afwerking. Een luxe badkamer of toch liever die uitgebreide leefkeuken? Je keuzes zijn steeds te wijzigen, waarbij de website de kosten direct herberekent. Ben je tevreden met je keuzes? Print dan je wensen en leg ze voor aan je architect of aannemer als richtlijn voor het te maken ontwerp. Na de ontwerpfase kun je overal waar internet beschikbaar is met de architect of specialist voor badkamer, keuken, vloer, enz. de keuzes aanpassen.

Het stadium om in grove m³ prijzen met elkaar te communiceren ben je dan al lang voorbij. Dit geeft rust en tijdwinst!

_BT Clear