‘Het unieke van Loosduinen behouden en versterken’

_BT Clear

Loosduinen leeft, schrijft stadsdeeldirecteur Harm Benthem bij al zijn tweets. Dat doet hij om aan te geven dat het stadsdeel van Den Haag al heel vitaal is. Daarnaast zet hij zich in om dat nog meer te versterken.

“Loosduinen is een heel gevarieerd stadsdeel. Je hebt het strand en prachtige groengebieden, maar ook veel onderwijsinstellingen en een bedrijventerrein met goedlopende familiebedrijven”, somt de stadsdirecteur op. “En een gevarieerd Loosduinen krijgt nog het meeste kleur door de mensen die er wonen. Die zijn heel betrokken met hun stadsdeel. Uniek voor het stadsdeel is bijvoorbeeld dat er een commissie Loosduinen is. Dat is een officiële commissie die door de gemeente is ingesteld als belanghebbende toen Loosduinen in 1923 deel werd van Den Haag, zodat het stadsdeel altijd vertegenwoordigd is bij de gemeente.” Loosduinen kent zo’n vijftigduizend inwoners en heeft heel verschillende wijken. “Je hebt natuurlijk Kijkduin Bad en de oude tuinbouwgebieden”, zegt Benthem. “De bewoners voelen zich Loosduiners, ze zijn Peenbuikers.

Die bijnaam hebben ze overgehouden aan de het tuinbouwverleden. Toen lagen ze met de buik op de grond om de penen eruit te halen en schoon te maken in de slootjes.” Volgens Benthem is de betrokkenheid van de bewoners bij hun wijk groot. “Er zijn tal van initiatieven, zoals het opknappen van speeltuintjes en bewoners die het stadsdeel schoonhouden. Een prachtig initiatief is de groep vrijwilligers die zich inzet voor het behoud van Villa Ockenburgh. Zo’n initiatief maakt dat het stadsdeel gaat leven en dat mensen elkaar vinden.” Tegelijkertijd is Loosduinen als stadsdeel in ontwikkeling. Er wordt flink gebouwd. Dat is volgens Benthem nodig. “Het bouwen zorgt voor werkgelegenheid, maar vooral voor een betere doorstroming. Oudere bewoners kunnen verhuizen naar appartementen, waardoor er weer woonruimte komt voor jonge gezinnen die de kans krijgen in Loosduinen te blijven. Je merkt wel dat Loosduiners honkvast zijn.” Voor Kijkduin Bad staat een hele facelift op het programma. “Het oude winkelcentrum gaat weg en er komt een nieuw centrum met appartementen erboven. Het moet een beetje een Italiaanse lommerrijke sfeer krijgen.

Echt een familiebadplaats die aantrekkelijk is voor jong en oud.” Kijkduin is al populair, maar je onthaast er wat meer dan bijvoorbeeld in het grotere Scheveningen, vindt Benthem. Natuurlijk zijn de bewoners ook bezorgd. Wordt het niet te groot? Hoe gaat het met de toegankelijkheid van de wijk? “We staan over de werkzaamheden in goed contract met de bewoners, maar ook met de projectontwikkelaars, de ondernemers en de strandtenthouders. Natuurlijk botsen de belangen wel eens. We proberen samen met Stichting Beach Resort Kijkduin alle partijen bij elkaar te brengen.” Het stadsdeelkantoor is echt een netwerkorganisatie, benadrukt Benthem. “Wij faciliteren bij bewonersinitiatieven. Zo zorgen wij voor de wijkbus en rijden er vrijwilligers op de bus om ouderen te vervoeren. Jongeren wilden graag sporten in de openbare ruimte maar niet per se in verenigingsverband. In samenspraak met hen hebben we in recreatiegebied Madestein toestellen voor calisthenics, een soort fitness, neergezet.” Benthem streeft naar een vitaal Loosduinen, waar mensen graag willen wonen en werken, omdat het stadsdeel ‘unieke sellingpoints’ heeft. “Dat wil je behouden en versterken.”

_BT Clear