Verkoudheid

Echte griep wordt vaak verward met een ‘gewone’ verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Mogelijke klachten zijn

  • niezen
  • snotteren
  • hoesten
  • keelpijn
  • heesheid
  • oorpijn

Virussen zijn de oorzaak van verkoudheid. Medicijnen zijn bij verkoudheid niet nodig. U kunt eventueel neusdruppels of spray met xylometazoline gebruiken.

Bron: thuisarts.nl

_BT Clear

Ik heb griep

Griep begint met hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. Uw temperatuur kunt u het beste meten via de anus (poepgat). Dit is het meest betrouwbaar. De oorzaak van griep is het influenzavirus. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen met een langdurige ziekte van hart of longen. Neem genoeg rust en drink veel bij hoge koorts.

U kunt zich flink ziek voelen door griep. Het virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Het virus gaat gemakkelijk via de lucht of via de handen van de één naar de ander. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten, of door iemand de hand te geven.

Adviezen bij griep

Bij griep is het goed om rust te nemen. U hoeft niet in bed te blijven, maar lichamelijke inspanning kunt u beter vermijden. U voelt zelf aan of u rust nodig heeft. Drink voldoende. Bij hoge koorts zweet u veel. Hierdoor verliest u veel vocht. Zorg daarom dat u veel drinkt om het vochtverlies in uw lichaam aan te vullen. Voorkom afkoeling als u naar buiten gaat: kleed u op het weer. Bij griep kunt u tegen de koorts en pijn bijvoorbeeld paracetamol nemen. Er zijn geen geneesmiddelen die griep kunnen genezen. Antibiotica helpen niet tegen griep. Antibiotica werken namelijk alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen (en griep wordt door een virus veroorzaakt)

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na 3 tot 5 dagen. Het kan een paar weken duren voordat u zich weer helemaal goed voelt.

U belt de huisartsenspoedpost als:

  • u kortademig wordt
  • u suf wordt
  • u heel weinig drinkt of plast
  • de koorts langer dan 5 dagen blijft (meet uw temperatuur via de anus, omdat dat betrouwbaar is)
  • u opnieuw koorts krijgt nadat u een paar dagen koortsvrij bent geweest

Bron: thuisarts.nl

_BT Clear

Ik heb mijn enkel verstuikt

_BT Clear

Bij een verstuiking van de enkel klapt uw voet plotseling naar binnen. De band aan de buitenkant van uw enkel (de enkelband) komt onder spanning te staan en rekt uit en/of scheurt in. Hierbij ontstaan kleine scheurtjes in de enkelband en er scheuren ook wat bloedvaatjes. Het gevolg is een pijnlijke en dikke enkel. Het komt zelden voor dat de enkelband helemaal doorscheurt.

Verschijnselen van een verstuikte enkel
U voelt plotseling een scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder, waarna u vaak al weer voorzichtig kunt lopen. Het blijft wel een periode pijnlijk om op uw voet te staan.

Na de verstuiking kan uw enkel snel gaan zwellen. Er ontstaat een balvormige blauwe plek, meestal aan de buitenzijde van de enkel. De blauwe kleur ontstaat door de bloeduitstorting onder de huid. Na een tijdje neemt de zwelling af en zakt het bloed naar de lagere delen van uw voet. Dan kunnen de hiel, de buitenste voetrand en de tenen ook blauw worden, en later groen en geel. Direct na de verstuiking van een enkel is het vaak nog onduidelijk of de enkelband verstuikt of (in)gescheurd is. De adviezen zijn in beide gevallen hetzelfde.

Adviezen bij een verstuikte enkel:

  • leg de enkel direct hoog en koel met ijsblokjes in een plastic zak of een ‘ice-pack’
  • probeer snel of het lopen weer gaat, lopen bevordert het herstel
  • een verstuikte enkel of gescheurde enkelband geneest vanzelf

Bel de huisartsenspoedpost als:

  • als u zonder steun niet 4 stappen kunt lopen (de enkel is dan misschien gebroken)
  • of als de pijn en/of de zwelling na 4 dagen nog niet zijn verminderd

Bron: thuisarts.nl

_BT Clear

_BT Clear