MARKANTE ROEIERS

in het zonnetje

Naam: Jan Plug (64)
Woonplaats: IJmuiden
Roeivereniging: Roeiploeg DMRC (Dutch Marines Rowing Challenge)

_BT Clear

Wat voor werk doe je? En wat doe je zoal in je vrije tijd?

Jan: “Ik werk al veertig jaar als vletterman: wij helpen bij het meren en ontmeren van zeeschepen in de havens en sluizen van IJmuiden. Daarvoor zat ik ruim vijf jaar bij de Korps Mariniers. In mijn vrije tijd kom ik veel bij mijn vriendin op Terschelling. Daarnaast heb ik twee kleinkinderen, ik fiets en wandel veel en de scheepvaart en visserij vallen ook onder mijn hobby’s.”

Wanneer ben je begonnen met roeien?

“Dat is al even geleden, in 1988 leenden we met de vletterlieden een sloep van de Visserijschool. We gingen ‘even’ meedoen aan de Grachtentocht. Wisten wij veel”, blikt Jan terug. “Wij dachten dat doen we wel even, maar dat viel natuurlijk behoorlijk tegen. Wel was ik meteen weg van de sport. Het is iedere keer kijken tot hoever je kunt gaan, hoeveel uithoudingsvermogen je hebt. We kochten 28 jaar geleden ’t Haakie en daar heb ik enorm veel wedstrijden in geroeid. Daarnaast zat ik vijftien jaar in de organisatie van de roeisloepenwedstrijd 10 Mijl van IJmuiden, waarvan tien jaar in het bestuur.”

Wat vind jij zo bijzonder aan deze sport?

“Het teamgevoel is echt mooi. Van tevoren gezamenlijk trainen en na de wedstrijd is het altijd heel gezellig. Iedere roeier behaalt dezelfde prestatie, de ene race is nog pittiger dan de andere. Gevolgd door een mooi feest dat je met zijn allen viert.

Ik heb vele jaren geroeid, maar tegenwoordig ga ik mee als stuurman. Twee keer kreeg ik een whiplash en het roeien zelf is voor mij echt niet meer te doen. Ook al vind ik het roeien mooier, sturen heeft ook absoluut wat. Door de ervaring als roeier zie ik of iemand kapotgaat en kan ik bijtijds ingrijpen, bijvoorbeeld door de roeiers vaker te laten drinken. Voor DMRC houd ik mij ook bezig met het maritieme gedeelte, zoals het uitstippelen van de routes. Dat geeft mij ook veel voldoening.”

Welke wedstrijd is jou het meest bijgebleven?

“Dat zijn er zoveel. Mag ik er drie noemen? Ten eerste de Elfstedentocht, die hebben wij destijds geroeid voor 3FM Serious Request. Het Glazen Huis stond toen in Leeuwarden. In elk dorp haalden we onze stempels en we hebben rond de €20.000,- opgehaald.” Jan vervolgt: “De andere twee zijn challenges geweest met DMRC. We roeiden van Rotterdam, via Vlissingen naar Londen en van Den Helder naar Wilhelmhaven in Duitsland. Beide indrukwekkende tochten. Om de twee jaar willen wij met de ploeg een challenge doen, om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de Stichting Help Ze Thuiskomen. Deze stichting stelt zich ten doel aandacht te genereren en begrip te vragen voor de gevolgen van posttraumatische stressstoornis (PTSS), onder meer bij (oud)mariniers en andere geüniformeerde (oud)beroepsbeoefenaren.”

Staat er nog zo’n challenge op het programma?

“Jazeker, eind augustus roeien we met zeven sloepen van Roermond naar Rotterdam. We komen op de zaterdag van de Wereldhavendagen aan op de Kop van Zuid.”

Hoe vaak heb je meegedaan aan de HT-RACE?

“Ik heb de HT-Race tien keer geroeid en vijftien keer gestuurd. Na vijfentwintig keer vond ik het welletjes. Het kwam precies mooi uit voordat de corona uitbrak. Ik sta tijdens deze HT-Race iedereen op de kade van Terschelling te verwelkomen, met een koud pilsje in mijn hand. En we gaan natuurlijk even naar de feesttent!”

Wie wil jij voor de krant van 2023 nomineren als markante roeier?

“Dat is Esther van der Schaaf, van roeivereniging Kanniethex. Zij heeft ook 25 HT’s op haar naam staan en we kennen elkaar inmiddels al jaren. Zo deden we allebei mee aan de Great River Race in Londen.”

_BT Clear

_BT Clear