Mimi Heeres vaart de juiste koers

De Herkenning, misschien doet de naam een belletje bij u rinkelen. Niet? De Mimi Heeres dan, zegt dat u meer? Beide namen verwijzen naar dezelfde sloep, waarmee in het verleden grote successen zijn behaald in de HT-race. Na omzwervingen en een tijdje zoek te zijn geweest, is de sloep weer boven water gekomen onder een nieuwe naam: De Herkenning. Frans Aardewijn vertelt over de successen in de gloriejaren.

 

Als leden van de Junior Kamer moesten Frans en een vriend in de jaren ’80 projecten verzinnen. “Tijdens het zeilen op de Loosdrechtse Plassen kwam een vriend op het idee om de HT te roeien. Ik was meteen enthousiast, want ik heb gestudeerd aan de zeevaartschool en geroeid. We zochten een aantal vrienden bijeen, waaronder oud-toproeier Henk Spierenburg. Hij was bereid de training en coaching voor zijn rekening te nemen.”

12-manssloep

Frans vervolgt: “Maarten, de broer van Henk Spierenburg, woonde in Katwijk aan Zee, waar veel geroeid werd in de branding. Via via kwamen we in contact met Floor Maitimo, die daar roeide en later de man achter het handicapsysteem werd. Maarten en Floor werden onze slagroeiers. Ik werkte in die tijd bij een inkoop- en projectenbureau en heb gezorgd dat we met sponsoring van het bedrijf aan een sloep kwamen. We hadden zo veel animo van zulke stevige kerels dat we een grote sloep nodig hadden. In het dorp Tir Zool, boven Sneek, werd een 12-manssloep gebouwd die voor ons perfect was.”

Geheim wapen

De mannen waren laat met de racevoorbereidingen. “In het voorjaar van 1989 begonnen we pas te roeien bij de marine, terwijl de race al in mei was. Later bleek het roeien bij de marine ons geheime wapen te zijn. Daar kwamen we namelijk Koene Oberman tegen, oud-leerling van de zeevaartschool en marineofficier. 

Voor de race bestudeerde hij goed de route en keek hij naar de stroming. Dat hielp ons enorm tijdens de wedstrijd.” Na hard trainen met een enthousiaste ploeg waren de mannen klaar om te stunten. “We werden een beetje raar bekeken: oude mannen uit ’t Gooi, daar hoorde geen HT-race bij. Daar kwamen ze later wel op terug.”

Mimi Heeres

Als oud-leerlingen hadden Oberman en Aardewijn goede herinneringen aan de lerares Engels van het Maritiem Instituut Willem Barentsz: Mimi Heeres. “Een charmante Amsterdamse vrouw waar we allemaal een oogje op hadden. Ze had haar woordje klaar en was modern; dat vonden we mooi. We hebben haar gevraagd of we de sloep naar haar mochten vernoemen en ze vond het prachtig. Ze kwam speciaal van Terschelling naar ’t Gooi om de Mimi Heeres te dopen bij de Loosdrechtse Plassen.”

1e prijs

Als organisator zat Frans tijdens de HT-race in de logistieke boot. “Ik had gezegd: ‘Een kratje bier voor iedere sloep die we inhalen’. Dat had ik beter niet kunnen zeggen: we startten als 61e en kwamen als 1e aan. We kregen de 1e prijs voor 12-manssloepen. Door goed te roeien en de juiste koers te varen, profiteerden we van de stroming. We gingen honderden meters de andere kant op ten opzichte van de rest – die zich kapot roeiden – om uiteindelijk veel meer stroom te pakken. Het laatste halfuur haalden we zomaar 15 sloepen in.”

Opnieuw gewonnen

Na de 1e race besloten de mannen opnieuw mee te doen. “De 2e race werd gekenmerkt door zware omstandigheden. Gezien de resultaten het jaar ervoor startten we bij de snelle sloepen. We wonnen opnieuw! Daarna kwam helaas de klad erin, door ziekte en werkverplichtingen.”

Omzwervingen

Na een 3e en laatste deelname is een nieuwe bestemming gezocht voor de sloep. “We schonken hem aan de zeevaartschool, omdat we het onderwijs een warm hart toedragen en goede banden hadden met de directie, met name met de heer Harms. We betreurden dat de sloep meteen een andere naam kreeg (De Herkenning), maar eens gegeven, blijft gegeven. De sloep kreeg een nieuw leven als sloep van de zeevaartschool. Na sluiting van de school zijn we de sloep uit het oog verloren. Jammer, maar we hebben er mooie herinneringen aan.”