Zo zorgen we voor droge voeten in Zoetermeer

_BT Clear

Straten die onder water staan na een heftige hoosbui, droogte die begroeiing bedreigt en hitte-eilanden in de stad: de gemeente doet er alles aan om dat in Zoetermeer te voorkomen. En dat lukt behoorlijk, zo blijkt uit de klimaatstresstest.

De kans op langdurige extreme neerslag neemt toe, net als de kans op periodes van hitte en droogte. Daarnaast wordt er flink gebouwd in de stad om aan de toenemende woningvraag te voldoen. Ook dat heeft invloed op het risico op wateroverlast, hittestress en verdroging. Om dat te voorkomen, neemt Zoetermeer maatregelen.

Bestand tegen weersextremen

Wateroverlast gaat de gemeente onder andere tegen door verharding te compenseren en te zorgen voor

voldoende capaciteit in waterberging. De herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder is daar een mooi voorbeeld van. Er wordt een waterberging aangelegd om piekregens op te vangen en die tegelijkertijd dienst doet als natuur- en recreatiegebied, met wandel-, fiets- en ruiterpaden. Maar ook bij grote bouwprojecten wordt rekening gehouden met het klimaat. Klimaatadaptief bouwen is de norm, wat betekent dat nieuwbouwlocaties bestemd zijn tegen weersextremen. Gevelbeplanting en groene daken helpen hittestress te verminderen én zorgen voor een aangenaam uitzicht.

Steen eruit, plant erin

Wist u dat u heel eenvoudig ook een steentje kunt bijdragen? Of eigenlijk juist wégdragen. Want door de tegels in uw tuin te vervangen door bomen, struiken en planten maakt u een groot verschil. Het groen vangt regenwater op, zodat u minder snel met natte voeten zit. Nog een voordeel: warmte blijft veel langer hangen boven stenen dan boven begroeiing. Extra planten bezorgen u een paar graden verkoeling tijdens hete zomers. En een boom zorgt voor koele schaduwplekken. Bovendien wordt u beloond met een tuin vol vogels, vlinders, bijen en insecten.


_BT Clear

Niet tanken maar stekkeren

Elektrische auto’s winnen terrein. Een ontwikkeling die de gemeente Zoetermeer toejuicht, want elektrisch rijden is beter voor de luchtkwaliteit. Dat betekent ook werk aan de winkel voor de gemeente, zodat Zoetermeerders nooit verlegen zitten om een volle accu.

CE Delft onderzocht bij dertig gemeenten de uitstoot van CO₂, NOx, fijnstof en ultrafijnstof van verkeer in de bebouwde kom. Zoetermeer scoort als een van de

besten. Goede berichten en een mooie motivatie om elektrisch vervoer nog meer te stimuleren.

Locatiekaart laadpalen

In één oogopslag zien waar in Zoetermeer laadpalen zijn: de locatiekaart laadpalen maakt het makkelijk voor Zoetermeerders met een elektrische auto. U bekijkt de kaart op www.zoetermeer.nl > Inwoners > Elektrisch rijden. De locaties van de oplaadpunten zijn gekozen in overleg met inwoners. Het leverde de gemeente twee jaar geleden zelfs de ‘Gouden Stekker’ op. Is er binnen 300 meter lopen van u woning nog geen laadpunt, of geen laadpunt in voorbereiding? Dan kunt u via de locatiekaart uw belangstelling doorgeven voor een toekomstig oplaadpunt.

Kennismaken met elektrisch rijden

Deze zomer verschenen de eerste elektrische stadsbussen in ons straatbeeld. En ook 75% van het

leerlingen- en jeugdhulpvervoer in Zoetermeer vindt plaats met elektrische auto’s. De gemeente blijft zelf niet achter. Sinds ruim een jaar kunnen gemeenteambtenaren in elektrische auto’s rijden. Zoetermeer beschikt over vijf deelauto’s, die rijden op stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak van het Stadhuis. Zo kunnen ambtenaren op de fiets naar hun werk komen en voor dienstritten een elektrische auto reserveren. De gemeente wil ook inwoners de kans geven om kennis te maken met elektrisch rijden. Buiten kantooruren is een van de deelauto’s daarom via ‘We Drive Solar’ beschikbaar voor alle Zoetermeerders. Wie van de elektrische auto gebruik wil maken, sluit een abonnement af via www.wedrivesolar.nl. Via een app is het mogelijk om de auto te reserveren, te openen en af te sluiten. U vindt de auto bij de ingang van het Stadhuis aan de Frankrijklaan, op steenworp afstand van de Randstadrailhalte Stadhuis.

_BT Clear