Op ontdekkingstocht met Boswachter Rob

_BT Clear

Ruim 25 jaar liet Rob Wiewel (73) als natuurgids mensen kennismaken met de natuur in hun eigen omgeving. Het was zijn lust en zijn leven. Toen hij er door fysieke beperkingen mee moest stoppen, was dat dan ook best even slikken. Via social media vond hij een nieuwe manier om zijn passie uit te dragen. “Als digitale boswachter heb ik een veel groter bereik.”

Met flinke groepen struinen door de Zoetermeerse natuur lukt helaas niet meer, maar via zijn twitteraccount @BoswachterRob, deelt Rob nog steeds met veel plezier zijn kennis over flora en fauna. Waarom? “Hoe meer mensen weten over de natuur, hoe beter ze inzien dat het geen ver-van-je-bed-show is. Elke boom, elke plant en ieder dier heeft een eigen rol binnen de biodiversiteit. Het is belangrijk om die samenhang te zien, dan maak je misschien andere keuzes.”

Een beter milieu…

Rob hoopt dat mensen zich door zijn tweets meer betrokken voelen bij hun leefomgeving. “Als je weet wat het nut van een boom is, zul je die niet zo snel kappen. Bij de aanvraag van een kapvergunning zouden niet alleen de juridische procedures gevolgd moeten worden. Ik vind dat de aanvrager ook geïnformeerd moet worden over de functie van de boom, en de ecologische waarde.” Educatie is het toverwoord, wat Rob betreft. “Tegenwoordig gaat het veel over het klimaat, vroeger noemden we dat milieu. Eigenlijk is het oude wijn in nieuwe zakken. De slogan van toen is nog steeds actueel: een beter milieu begint bij jezelf.”

Insta volgtip:groen_zoetermeer

Op www.instagram.com/groen_zoetermeer plaatst Rob prachtige plaatjes van Zoetermeer, zoals de landschapsfoto bij dit artikel.

Op Twitter volgt u Rob Wiewel via www.twitter.com/boswachterRob, op Facebook via www.facebook.com/BoswachterRob.

Groene hoed

Het grootste deel van zijn jaren als IVN-gids, leidde Rob volwassenen rond. Nóg leuker vond hij de excursies die hij de laatste zes jaar aan kinderen gaf. Alleen noemde hij het dan geen excursies, maar natuurontdekkingstochten. Hij trok groene kleding aan, zette een groene hoed op en ‘boswachter Rob’ was geboren. “Geen officiële boswachter,” verduidelijkt Rob nog maar eens. “Maar je moet het wel leuk maken voor kinderen. Ook is het belangrijk dat je veel gebiedskennis hebt. Zo nam ik ze bijvoorbeeld mee naar een braakliggend terrein bij het Buytenpark. Ik wist dat daar veel prooiresten lagen, zoals botjes, schedeltjes en veertjes, en stuurde ze het veld in met de opdracht ‘kijk maar wat je vindt’. Juichend en schreeuwend gingen ze dan op zoek naar hun schatten. Ik stond erbij en keek ernaar, fantastisch.”

Bereik

“Dat waren heerlijke tijden; niets is leuker dan in het veld werken,” blikt Rob terug op zijn jaren als natuurgids. “Met één tweet (Rob heeft ruim 8000 volgers op Twitter) bereik ik duizenden mensen tegelijk. Ik verwijs bijvoorbeeld naar accounts met leuke tips om kinderen kennis te laten maken met de natuur, laat zien welke mooie gebieden Zoetermeer rijk is en doe suggesties voor een goed groenbeleid. Ik hoop de betrokkenheid bij de natuur te vergroten, zodat mensen denken: ik kies toch voor planten in plaats van stenen in de tuin, en die boom die voor schaduw zorgt laat ik toch maar staan.”


Robs favoriete plekken in Zoetermeer

  • 1. Westerpark:
    “Zo veel diversiteit en zo veel weelde te zien”
  • 2. Buytenpark:
    “Vooral het begrazingsgebied heeft mijn voorkeur: open en ruig”
  • 3. Noord AA:
    “Bijna ongerept”
Meer weten over deze en andere natuur- en recreatiegebieden in Zoetermeer? Haal gratis het boekje ‘de Green Five’, onder andere verkrijgbaar bij de stadsboerderijen, wijkposten en Stadhuis-Forum, plein Vrije tijd.
_BT Clear