Energiecoaches geven gratis advies

_BT Clear

Sinds 2013 zijn Ben Mol en Tiny van der Steen energiecoaches voor de Huurdersorganisatie Putten. Zij adviseren huurders op het gebied van energiebesparing.

Waarom zijn jullie energiecoach geworden?

Ben: “Het is leuk om bewoners te helpen hun woonklimaat te verbeteren en hun energiekosten te verlagen. Wij hebben hiervoor een speciale cursus gevolgd bij de Woonbond en een certificaat ontvangen van de minister. Wij zijn twee gepensioneerde techneuten. We hebben altijd in de techniek gewerkt en begrijpen veel van elektronica, mechanica en besturingssystemen.”

Wat doen jullie als energiecoach?

Tiny: “Wij hebben een koffer samengesteld met voorlichtingsmateriaal. Bij het intakegesprek vragen wij waar de bewoners behoefte aan hebben. Sinds kort meten wij het CO2-gehalte en de vochthuishouding in de woning. Bewoners kunnen zelf een meetrapport bijhouden. Dat geeft inzicht in het energieverbruik en maakt de mensen energiebewust. Wij letten op tocht, isolatie, de waterhuishouding, het elektriciteitsverbruik en de aansluiting van apparatuur. Ons advies is gratis.”

Wat voor vragen komen jullie zoal tegen?

Tiny: “Veel vragen over tocht en vocht, maar ook over de energierekening: hoe kan die zo hoog zijn? Een paar weken geleden waren we in een te vochtig huis. Het bleek dat de douche veel te weinig luchtcirculatie had. De vochtige lucht bleef hangen en er kwam geen verse lucht binnen. Het gebeurt ook dat bewoners met een rollator de deur naar de keuken laten verwijderen, waardoor de binnentemperatuur van de woonkamer en de keuken van slag raakt.”

Welke tips hebben jullie voor de huurders om energie te besparen?

Ben: “Elke dag goed ventileren, zodat het zuurstofgehalte op peil blijft. Let op standby-knoppen van apparatuur, dat zijn echt energievreters. Zet de verwarming op 15 graden voordat je naar bed gaat en laat geen lampen aan in ruimtes waar je niet aanwezig bent.”
Tiny: “Veel mensen weten niet dat verschillende soorten lampen in huis storing kunnen geven. Je hebt de gloeilamp, de spaarlamp, de halogeenlamp en de ledlamp. Als je die door elkaar gebruikt in huis, geeft dit storingen in het netwerk. Gebruik dus zoveel mogelijk hetzelfde lamptype in huis.”

Meer informatie over energiebesparing en het aanvragen van een gratis energieadvies is te lezen op de website van huurdersorganisatie Putten: www.hoputten.nl


Gasmeter kan de deur uit

Willem Baar en zijn vrouw zijn de eerste eigenaren van een geschakelde woning in de Ds de Jagerstraat, gebouwd in 1980. Zij zijn beiden afkomstig uit het noorden van het land, maar zijn destijds door werk in Putten terecht gekomen.

Afvalscheiding

In de jaren ’80 en ’90 is Willem zich gaan interesseren in de milieu-problematiek: ‘’Er kwamen grote gifschandalen aan het licht zoals de gifwijken in Utrecht en Dordrecht en de Volgermeerpolder in Amsterdam, waar jarenlang vele vaten met gif gedumpt werd door chemische bedrijven. En wat dacht je van het gebruik van schadelijke stoffen zoals polychloorbifenylen in bepaalde soorten olie, plastic, en bouwmaterialen en het gebruik van chloorfluorkoolwaterstoffen als koelmiddel en drijfgas voor spuitbussen die de ozonlaag aantastten. Later kwam daar de problematiek van de broeikasgassen ook nog bij. Mijn vrouw en ik realiseerden ons dat een verspillende leefstijl er voor zorgt dat de aarde onbewoonbaar wordt. Daarom begonnen we met het zoveel mogelijk scheiden van afval. Dat kostte niets, maar later bleek dat dit bij lange na niet voldoende was,’’ aldus Willem.

De gasmeter kan de deur uit!

Daarom volgde de aanschaf van een HR ketel en een zonneboiler. Kort daarna gevolgd door zonnepanelen. Willem verbeterde ook het comfort van de woning door het vervangen van glas en het aanbrengen van isolerende maatregelen. Afgelopen zomer is de pelletkachel in gebruik genomen en werd ook een grotere zonneboiler geïnstalleerd. ’’We zijn nu niet meer afhankelijk van gas,’’ zegt Willem.

Tips voor doe-het-zelvers

Het grootste deel van deze aanpassingen heeft Willem zelf kunnen uitvoeren: ‘’Dat scheelde behoorlijk in de kosten en ik vond het ook leuk om te doen.’’ Ook heeft Willem nog tips voor andere doe-het-zelvers: ‘’Allereerst is het belangrijk je goed te oriënteren op de maatregelen die je wilt nemen. Zorg dat je weet waar je over praat als je in onderhandeling gaat met leveranciers. Maak een overzicht van de maatregelen die je wilt uitvoeren en de kosten die dit met zich meebrengt. Ga tenslotte altijd na of er subsidie/leningen beschikbaar zijn voor de projecten die je wilt uitvoeren.’’

_BT Clear

_BT Clear