We pakken door!

_BT Clear

Leiden ontwikkelt zich als een ontdekkingsreis. We zijn onderweg naar een stad die overschakelt op nieuwe energie. Dag kolen, dag olie, dag aardgas! Andere bronnen gaan onze gebouwen verwarmen en auto’s laten rijden.

We vergroenen de stad: onze tuinen, onze plantsoenen, tot en met het Singelpark en de ‘groene’ fietsroutes in de Leidse Ommelanden. Méér planten, struiken en bomen; mínder asfalt, stenen en tegels. We moeten wel, want ons klimaat verandert. Een groene stad is beter bestand tegen hoosbuien en hittegolven. En, niet in de laatste plaats: zo’n stad is beter voor de gezondheid van mens en dier.

Vuilnis, afval - op een dag bestaat het niet meer. Groen afval verwerken we al zo veel mogelijk tot compost. Papier en glas recyclen we volop, plastic steeds meer. Straks zijn al onze grondstoffen herbruikbaar, hernieuwbaar.

Het is een immense omschakeling. En tegelijk: het is en blijft mensenwerk. Het komt erop aan dat iedereen meedoet, dat wij zélf onze huizen energiezuiniger (laten) maken, vaker de fiets nemen, dat we geveltuinen, groene daken en buurttuinen aanleggen, dat we spullen kopen die zo min mogelijk afval geven en dat we ons huisvuil meer en beter scheiden.

Ook als Kennisstad hebben wij hier een bijzondere rol te spelen. In Leiden werken en wonen heel veel slimme, ondernemende mensen. Hierdoor kunnen wij voorop lopen, onderweg naar een klimaatneutrale, groene, schone stad.

De gemeente Leiden is er klaar voor, met een Programma Duurzaamheid dat de blik vooruit werpt tot het jaar 2030. Deze krant is gemaakt om u te tonen dat de gemeente zich hierbij bevindt in geweldig goed gezelschap, van tientallen, honderden mensen, tot in alle haarvaten van de stad.

Ook u, lezer, doet graag mee - toch!? Deze krant wijst u de weg - als u die niet al zelf gevonden had.

Paul Dirkse
Wethouder Duurzaamheid

Wat? Een krant?

Een krant over duurzaam Leiden, is dat wel ‘duurzaam’? Ja. Deze krant is gedrukt op verantwoord papier. Bewaar ’m, en/ of geef ’m door aan familie, buren, vrienden en collega’s, en/ of lever ’m weer in bij het oud papier in uw buurt. Zo gaat deze krant lang(er) mee en is het papier uiteindelijk geen afval maar grondstof.

Meer weten?
Op Afvalisgeenkunst.nl staan o.a. de inleverpunten voor papier, glas, kleding en plastic.

_BT Clear

Meer weten
Zie onze actiesite: Gagoed.nl. Abonneer je via deze site op onze nieuwsbrief. Like en deel ons via Facebook.com/Leidengaatgoed Leidse organisaties kunnen voor hun acties voortaan ook gebruikmaken van de GoedCampagne. Hiervoor is een ‘toolbox’ gemaakt. Mail ons, voor de voorwaarden en toegang, via [email protected]

_BT Clear

10/10: Dag van de Duurzaamheid

De 10e oktober is de landelijke ‘Dag van Duurzaamheid’. Leiden doet mee, met een sprankelend programma.
Enkele onderdelen:

  • Voorleesactie op basisscholen en kinderboerderijen door het hele land, óók in Leiden. De wethouders Marleen Damen, Paul Dirkse en Roos van Gelderen lezen een verhaal voor over plastic, speciaal voor deze dag geschreven door Pabo-studenten. De wethouders gaan ook met de kinderen in gesprek over duurzaamheid.
  • GoedMarkt op Stadhuisplein en in Stadhuis, met tips, adviezen en lezingen over energiezuinige huizen, vergroenen van de stad, afvalscheiding, enz. Ga op de markt in gesprek met de Wijkambassadeurs (zie pagina 10, 11). Win een gratis energiescan voor je bedrijf.
  • Meet-up in Scheltema (Marksteeg 1, vanaf 19.30 uur). Maak kennis met bevlogen sprekers en stort je in de netwerkborrel. Aanmelden hoeft niet, de toegang is gratis.

Meer weten?
Op Facebook.com/leidengaatgoed staat het complete programma van de Dag van de Duurzaamheid in Leiden

Op de GoedMarkt, 10 oktober, worden elk uur 71 GoedZakken (tassen van eco-katoen) uitgedeeld

Colofon

Uitgave van
Gemeente Leiden
I: www.leiden.nl/gagoed
T: 14071

Verzorgd door
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

Tekst- en beeldredactie
Gemeente Leiden

Concept en vormgeving
ETT Media en Skitter

Najaar 2016

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits de gemeente Leiden hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media en de gemeente Leiden zijn niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear