Afval? Grondstof!


_BT Clear

Kringloop-plastic

_BT Clear

Papier, glas, oude kleding, afgetrapte schoenen. Inderdaad, dat is geen afval, dat valt als grondstof opnieuw te gebruiken. Hetzelfde geldt voor plastic.

Ongeveer de helft van ons huishoudelijk afval bestaat uit kunststof. Dat is heel goed te recyclen. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld nieuwe plastic flessen, fleece-kleding en speelgoed maken. 

In Leiden is dit een betrekkelijk ‘nieuw verhaal’ – dat minder bekend is dan de papier, textiel- en glasbakken, die bij elk huis op loopafstand staan. Plekken voor het inleveren van plastic zijn er eveneens. Zeventien stuks (zie kaartje). Sinds kort is de capaciteit hiervan flink vergroot. Er zijn ondergrondse perscontainers geplaatst, waarin bewoners een veel grotere hoeveelheid plastic kwijt kunnen. De gemeente wil mogelijk maken dat binnenkort via deze containers, behalve plastic, ook metalen en drankenkartons (‘pmd’) kunnen worden ingezameld.

Komende jaar wordt het aantal inleverpunten verder uitgebreid. Daarnaast bekijkt de gemeente of in sommige wijken een derde minicontainer bij woonhuizen kan worden geplaatst voor de inzameling van plastic/ metaal/ drankenkartons.

Doe je mee? Je zult zien dat je hoeveelheid restafval slinkt tot een vuilniszakje per week, of minder. Dat geeft een Goed gevoel.

Meer weten? 
Afvalisgeenkunst.nl
100-100-100.nu

_BT Clear

_BT Clear

Jong geleerd op school

Een bananenschil in de bosjes is pas na een jaar afgebroken door ‘de natuur’. Bij een sigarettenpeuk kan dat wel twaalf jaar duren. Een stukje kauwgom heeft twintig jaar nodig om op te lossen.

Feitenkennis als deze krijgen kinderen (en hun ouders) mee op Leidse scholen, in programma’s voor Natuur- en Milieu Educatie. Scholen maken leerlingen op verschillende manieren bewust van de noodzaak om de leefomgeving schoon te houden, in lesprogramma’s en opruimacties.

Landelijke organisaties, zoals Nederland schoon en Recyclevalley schoon, helpen hierbij. Populair onder kinderen is een ‘zwerfafvalgame’, die ze op school en thuis naar hartenlust kunnen spelen.

Steeds meer wijkbewoners nemen zelf maatregelen tegen zwerfafval. Zo organiseert de wijkvereniging Merenwijk schoonmaakacties. Goed voorbeeld doet goed volgen!?

Meer weten?
Recyclevalley.nl,
Nederlandschoon.nl


Plasticsoupsurfer

De Leidse beeldend kunstenaar Merijn Tinga surft op een board dat is gemaakt uit weggegooide plastic flesjes. Daarmee voert hij actie tegen de miljoenen wegwerpflesjes, die stranden en de zee vervuilen. Vrijdag 2 september is hij kitesurfend de Noordzee overgestoken, naar het Engelse Lowestoft.

Deze tocht heeft hem veel publiciteit opgeleverd. Doel hiervan: 40.000 handtekeningen verzamelen om, via een burgerinitiatief, af te dwingen dat in Nederland statiegeld op PET-flesjes wordt ingevoerd.

Meer weten?
Plasticsoupsurfer.org

De ‘grondstofjutters’ organiseren ook groepsuitjes, met een boottocht vanuit het centrum van Leiden naar het strand van Katwijk, waar deelnemers in een workshop tot strand- én stadsjutter worden opgeleid.

Daar komen de stadsjutters

Strandjutters zijn een bekende verschijning langs de kust. In de stad hebben ze collega’s gekregen: stadsjutters.

Zwerfvuil is als wrakhout dat aanspoelt op het strand: het is gratis grondstof, waarmee van alles te maken valt. Initiatiefnemers Noortje Schrauwen en Floor Hendriks zijn begonnen met acties op het strand van Katwijk. In een zonneoven laten ze daar afvalplastic omsmelten tot poppetjes en andere souvenirtjes.

Afgelopen augustus hebben Noortje en Floor in het Leidse Huigpark het Grondstofjutters Festival georganiseerd. Bezoekers leerden er de fijne kneepjes van het ‘stadsjutten’ en konden zien hoe hun buit in de zonneoven werd omgesmolten tot een veelkleurig plakkaat, waaruit bijvoorbeeld zeesterren of munten werden gestanst.

Meer weten?
Grondstofjutters.nl

_BT Clear