Ondernemen


_BT Clear

7 lekkere tips

_BT Clear

_BT Clear

Bedrijventerrein Meerburg/Roomburg loopt voorop

Leiden telt een tiental bedrijventerreinen. Ook hier ligt een ‘schone taak’: de omslag maken naar duurzame energie, afval hergebruiken in plaats van weggooien, aanpassingen in verband met klimaatverandering.

In de Agenda Duurzaamheid 2016-2020 van de gemeente Leiden staat een duidelijke ambitie: koplopers ondersteunen die ‘lichtend voorbeeld’ kunnen zijn voor alle bedrijventerreinen in Leiden. Eén van de voorhoedespelers is de Ondernemersvereniging Meerburg/Roomburg (honderd leden). Doelstelling: zelf energie opwekken.

Marnix Zwart werkt als parkmanager voor de ondernemers. Sinds ruim een jaar broedt hij op een masterplan voor Meerburg/Roomburg.

Hij zegt: “Het liefst willen we aan het stroomnet kunnen leveren als de zon fel schijnt. Maar voor grootverbruikers is dat fiscaal ongunstig: dan betaal je een hoop belasting, waardoor je je investering amper terugverdient. Met slimme techniek hopen we dat op te lossen. Zo valt er een hoop uitzoek- en rekenwerk te doen.”

Dit najaar kan de uitvoering bij de eerste bedrijven beginnen. Wanneer het hele park ‘duurzaam’ is? Marnix Zwart: “We zijn nog wel even bezig. We kijken ook naar aansluiting op de Warmterotonde uit Rotterdam. Die pijplijn moet er over enkele jaren liggen.”

Meer weten?
Zie Meerburgroomburg.nl/


Eco-glas is Goed

e zijn in opmars bij evenementen: harde plastic bekers, weer in te leveren bij de bar in ruil voor statiegeld. Aangemoedigd door enkele organisatoren van evenementen laat de gemeente Leiden nu onderzoek doen naar eco-glazen bij festivals, e.d. Dit levert na afloop niet alleen een schoner evenemententerrein op, het verkleint ook de afvalberg. Op Summerjazz en het filmfestival LIFF Summer Special is inmiddels al met eco-glazen geëxperimenteerd. Ervaringen zoals deze worden deze herfst nader besproken met ondernemers en organisatoren.

Heineken in Zoeterwoude heeft onlangs vier windmolens geplaatst om het energiegebruik van het bedrijf te verduurzamen.

Wind mee voor bierbrouwerij

Heineken in Zoeterwoude, een van de grootste bedrijven in de Leidse regio, loopt voorop als een vernieuwend bedrijf dat investeert in duurzaamheid. Sinds juni leveren vier splinternieuwe windmolens energie aan de bierbrouwerij. In 2020 zal Heineken een ‘klimaatneutraal’ bedrijf zijn, dat over de hele wereld bier exporteert zónder CO₂-uitstoot.

Energiescans: meten is weten

Net als in woonhuizen wordt bij bedrijven in Leiden veel energie verbruikt. Voor verlichting en verwarming, voor apparaten en machines. Sinds vorig jaar hebben honderd Leidse horecabedrijven een Energiescan gekregen van de gemeente. Deze werpt nu z’n vruchten af.

Bij een Energiescan wordt gekeken welke apparaten veel energie gebruiken, waar energie ‘weg lekt’ en waar besparingskansen liggen. Hierdoor weten ondernemers precies waar ze energie en – niet onbelangrijk! – geld kunnen besparen.

Bijna de helft van de ondernemers heeft intussen maatregelen doorgevoerd. Het aanbrengen van LED-verlichting behoort tot de populairste verbeteringen. Ook isolatie van panden en aanpassing van de regeltechniek van apparaten zijn veelvuldig toegepast. Bij verschillende bedrijven bleek het zelfs veel gunstiger apparatuur, zoals koelkasten en cv-ketels, geheel te vervangen. Ook sensorkranen, die veel water besparen, zijn aangebracht. Alleen al met deze maatregelen wordt jaarlijks meer dan 50 ton CO₂ minder in Leiden uitgestoten.

Ook omdat de scans het milieubewustzijn van ondernemers en hun klanten versterken, wil de gemeente de Energiescans uitbreiden naar de winkelsector. En: zijn er andere ondernemers die interesse hebben in een gratis Energiescan?

Meer weten?
Stuur een e-mail naar Caroline Gerritsma van de gemeente Leiden ([email protected])

 

_BT Clear