Groene stad


_BT Clear

Elke gevel kan een tuin zijn

_BT Clear

Buurtactie ‘Jouw groene straat’ in de wijk Groenoord: bewoners kregen planten en deskundige hulp om hun eigen straat te ‘vergroenen’. (Foto’s Buro JP)

De buurt Groenoord doet z’n naam eer aan: Groen-Noord. De bewoners doen mee aan de actie ‘Jouw groene straat’. Met elkaar, en geholpen door hoveniers en stratenmakers, hebben ze ruim honderd geveltuinen aangelegd.

Op een avond in juni kregen de deelnemers in deze nieuwe wijk, waar ooit de Groenoordhallen stonden, planten uitgereikt. Zon, halfschaduw, schaduw: er was keuze uit vijf pakketten. Na de zomer volgt een zelfde actie in Groenoord-Zuid (Hansenstraat, Haarlemmerweg, e.o.).

‘Jouw groene straat’ is een initiatief van ruimtelijk vormgever Fanni Tesselhoff (Groene Spil, Voorschoten), in samenwerking met Fonds 1818 en de gemeente Leiden. Fanni Tesselhoff: “Veel mensen leggen zelf een geveltuintje aan. Dat is prima. Als je het met elkaar doet, kun je samen planten inkopen, kennis delen met elkaar en je leert meer buurtgenoten kennen. Zo maak je de hele buurt meteen een stuk groener en hechter.”

Meer weten?
Groenespil.nl

_BT Clear

_BT Clear

Breek open, die versteende stad

Tegels eruit, planten erin. Dat is het doel van Operatie Steenbreek.

Niet iedereen houdt van tuinieren. ‘Een betegelde tuin, lekker makkelijk’ – het valt te begrijpen. Maar een tuin vol planten hoeft helemaal niet bewerkelijk te zijn. Dat is een kwestie van slim aanplanten.En bovendien: groene tuinen dragen bij aan een beter leefklimaat in de stad. Want:

  • Bij zware regenbuien kan het water wegzakken in de bodem. Dit voorkomt ondergelopen straten en een overlopend riool.
  • In tijden van droogte blijven bomen en planten vitaal: een niet-betegelde bodem houdt het water langer vast.
  • Een ‘groene’ stad biedt verkoeling op hete zomerdagen. Stenen en tegels worden heet en verhogen de temperatuur; planten en bomen werken verkoelend.
  • De luchtkwaliteit wordt beter: planten en bomen zorgen voor een daling van de concentratie fijnstof in de lucht. Dat is met name ook prettig voor mensen met ademhalingsproblemen/-ziekten.
  • Uit onderzoek blijkt: mensen voelen zich prettiger in een groene omgeving dan in een versteende stad.
  • Tot slot: planten en bomen zijn onmisbaar in een ‘biodiverse’ stad, in de (voedsel-)keten van insecten (bijen!), vlinders, egels, vleermuizen, vogels, enz.

Twaalf steden, waaronder Leiden, hebben zich aangesloten bij de landelijke Operatie Steenbreek. Doel is: inwoners informeren en helpen om sámen de stad te vergroenen. Uiteraard is ook de gemeente volop bezig de openbare ruimte te ‘onttegelen’. Een voorbeeld daarvan is zichtbaar rondom de Willem de Zwijgerlaan en Tuin van Noord, die véél groener zijn dan ze ooit waren.

Meer weten?
Steenbreek.nl/Leiden

Groen dak gaat langer mee

Een groen dak biedt alle voordelen van ‘groen’: het is beter om hoosbuien op te vangen, voor woningisolatie en biodiversiteit.

Bovendien: een groen dak gaat twee à drie maal langer mee dan harde dakbedekking. En het helpt tegen meeuwenoverlast. Meeuwen nestelen liever op warme, droge daken dan op vochtige, koele.

In de afgelopen twee jaar zijn in Leiden tientallen groene daken aangelegd, van klein tot en met groot. In de Merenwijk, in de Tuinstadwijk, in Nieuw Leyden, in de binnenstad o.a. op panden aan het Rapenburg en de Hooglandse Kerkgracht.

Sinds 1 juli 2016 geeft de gemeente Leiden subsidie voor de aanleg van groene daken. Deze geldt voor inwoners en bedrijven: €25 per m², tot een maximum van €15.000. Om te stimuleren dat buren/straten samen een aanvraag doen, is een minimum van 15 m² groen dak vastgesteld. Wie een kleiner dak heeft, kan dus samen met buren een subsidie aanvragen.

In Leiden hebben hovenier Dirk Roosendaal (Universal Greenfields) en Michiel Janssen (Buro Cocon) de website Groenedakenleiden.nl opgezet. Zij adviseren over beplanting en kunnen helpen bij de subsidieaanvraag.

Meer weten?
Groenedakenleiden.nl

_BT Clear