Energie opwekken


_BT Clear

Zonnepanelen: eerste hulp bij keuzestress

_BT Clear

Welke woningen zijn geschikt voor de installatie van zonnepanelen bovenop de daken? Het is één van vele vragen die bewoners zichzelf kunnen stellen. Wijkambassadeur Alfons Ramb denkt mee. Speciaal voor deze krant stelde hij een test samen, met tien vragen. Zonnepanelen: dóen – ja, of nee?

1. Mijn dak is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Hoe ik dat kan nagaan? Doe de test op Zonatlas.nl
2. Ik wil een bijdrage leveren aan het milieu en een daling van de CO₂-uitstoot in de lucht.
3. Ik vind het belangrijk dat mijn huis een ‘zuinig’ energielabel heeft en dat ik zoveel mogelijk zelf mijn eigen energie opwek.
4. Als huurder of als lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE) zou ik de mogelijkheid moeten krijgen te investeren in zonnestroom, via de verhuurder (corporatie) of een VvE bestuur.
5. Ik wil onafhankelijk zijn van wijzigingen in de stroomprijs die energiebedrijven doorvoeren.
6. Een ‘terugverdientijd’ van zeven à negen jaar, bij de aanschaf van een installatie die circa 25 jaar meegaat, vind ik een redelijke investering.
7. Door mogelijke wijziging in de (zogenoemde salderings-)wetgeving in 2020 zou de terugverdientijd enkele jaren langer kunnen worden; daarom investeer ik graag al op korte termijn in zonnepanelen.
8. Ik vind het belangrijk dat de installatie wordt aangelegd door een gecertificeerd bedrijf.
9. Ik vind het belangrijk dat de kwaliteit van gebruikte (duurzame) materialen in zonnepanelen duidelijk staat omschreven en dat de geboden garanties ook echt zekerheid bieden.
10. Omdat ik, door de bestaande regelgeving, geen zonnepanelen op mijn eigen dak mag plaatsen, ben ik bereid te investeren in zonne-energie op andermans dak (via de zogenoemde postcoderoosregeling).

Antwoordde je minimaal zevenmaal ‘ja’, maak dan een afspraak voor een gesprek met een wijkambassadeur. (Mailadressen via hieronder genoemde website.)

Meer weten?
Gagoed.nl/wijkambassadeurs

Zonnecentrale op dak van appartementen

Joke Ouwehand, secretaris van de Vereniging van Eigenaren van Parkappartementen Vogelwijk: “Veertig zonnepanelen liggen sinds kort op het dak van ons appartementengebouw aan de IJsvogelhof. Ze leveren stroom voor onze gemeenschappelijke ruimten: de liften en de verlichting in de parkeergarage en portieken.

Drie jaar geleden was er in de vereniging nog niet genoeg steun voor een dergelijke grote investering. Voor de meeste bewoners was toen de terugverdientijd te lang. Vorig jaar was er wel voldoende draagvlak. Het tij voor duurzame initiatieven als deze is ten goede gekeerd en dat is mooi om mee te maken.” (Foto Buro JP)

_BT Clear

_BT Clear

Invoegen op de Warmterotonde

Heet water uit de Rotterdamse industrie komt naar Leiden: ‘restwarmte’, die nu nog in de Nieuwe Waterweg verdwijnt, wordt hergebruikt.

Het idee is verbluffend simpel. Leiden heeft nu een energiecentrale voor ‘stadsverwarming’, aan de Langegracht. Na 2020 zal deze centrale geen warmte meer leveren aan het Leidse net. Verwarming komt dan uit de Rotterdamse haven, waar talloze fabrieken staan die warmte over hebben. Via een pijplijn van 43 kilometer komt deze energie naar Leiden en Zoeterwoude, als nieuwe bron voor Heineken en het Leidse warmtenet.

Energiebedrijf NUON, Warmtebedrijf Rotterdam, Heineken, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Leiden en Rotterdam werken samen aan dit plan. Ze hebben afgesproken dat er geen restwarmte van kolencentrales naar onze regio komt.

Meer weten?
Een video over de Warmterotonde is te zien via Facebook.com/Leidengaatgoed

Een pijplijn van 43 kilometer brengt straks ‘restwarmte’ van de Rotterdamse industrie naar Heineken in Zoeterwoude en Leiden.

Iedereen doet mee

Vier keer per jaar komen actieve inwoners van Leiden bij elkaar om kennis uit te wisselen over duurzame energie. Het begon met een groepje van ca. tien deelnemers. Inmiddels telt dit Platform Energie ca. veertig mensen. Doe mee, kom langs! Info en aanmelden: Boudewijn Kopp ([email protected]).

Vechten mét windmolens

Eén windmolen kan evenveel energie opwekken als twaalf voetbalvelden vol met zonnepanelen. Wie een geschikt dak heeft, kan zonnepanelen (laten) plaatsen.

De grote energiebedrijven werken hard om de omslag te maken naar duurzaam opgewekte energie. Tegelijk ontwikkelen zich nieuwe bedrijven die niets anders leveren dan ‘schone’ energie. Voor meer informatie o.a.: Greenchoice.nl, Hier.nl, Vandebron.nl – via dit laatste bedrijf valt ook een aandeel in een windmolen te kopen.

Nederland streeft naar 14% windenergie in 2020 (op dit moment is dat 5%). De Leidse regio wil in dat jaar 20% van z’n energie in de directe omgeving opwekken. Onvermijdelijk betekent dit een verdere opmars van zonnepanelen en windmolens in de openbare ruimte.

Een belangrijke vraag is dus: waar komen die windmolens en zonnepanelen? Over schoonheid valt te twisten. Ook willen we rekening houden met geluid(overlast).

Wie weet slimme oplossingen?

Vraag

Méér windmolens en zonnepanelen in de Leidse regio: hoe en waar kunnen we die inpassen in de stad en het landschap? Heeft u ideeën, of wilt u hierover meedenken? Reageer op
Facebook.com/Leidengaatgoed

_BT Clear