Energie besparen


_BT Clear

Zo zorg je Goed voor je woning

_BT Clear

Meten is weten. Zoals we onze auto jaarlijks moeten laten keuren (bij de APK), zo kunnen we ook ons huis laten ‘doorrekenen’. Onze wijkambassadeurs helpen daarbij.

Inwoners van Leiden kunnen sinds kort een ‘energiescan’ laten maken, helemaal gratis. Een deskundige komt dan bij je thuis en bekijkt de woning stap voor stap. Wat valt te isoleren? Het dak, spouwmuren, de vloer op de begane grond? Kun je jouw huis slimmer verwarmen? Valt er te besparen op verlichting? Alles komt aan bod. Na het bezoek ontvang je een ‘GoedPlan’ voor het energiezuiniger maken van je woning, waarin alle mogelijke aanpassingen keurig staan opgesomd.
Een aparte gratis ‘scan’ is ook mogelijk voor de CV-ketel. Dat is het apparaat in huis dat de meeste kubieke meters aardgas verslindt. Hoe oud is je huidige ketel? De nieuwe generatie CV-ketels geeft een vele malen hoger rendement dan installaties van vijf jaar of ouder. Maar misschien heb je helemaal nog geen nieuwe ketel nodig en kun je al flink besparen door een onderhoudsmonteur in te schakelen om ’m een beter af te
stellen.

Meer weten?
Gagoed.nl/Wijkambassadeurs


EnergyBattle

EnergyBattle Benieuwd hoe je thuis je energie- verbruik kunt verlagen?
Doe mee aan de EnergyBattle! In vier weken ga je zo veel mogelijk energie besparen. Tijdens de Battle krijg je een ‘energie display’: een kastje waarop je je besparing meteen kunt zien. Deze actie bestaat uit drie ronden van vier weken. Je doet mee aan één ronde, te beginnen op 10 oktober, 14 november, of op 9 januari a.s., in een team van tien deelnemers. Teams uit verschillende gemeenten in Nederland doen mee. De gemeente die met drie teams gemiddeld het meeste bespaart, wint de Klimaatverbond Energy Battle.

Meer weten?
Klimaatverbondenergybattle.nl
Mail: [email protected]


Toekomst voor historische stad

Als stad met een rijk verleden telt Leiden vele duizenden monumenten en oude(re) woningen. Juist hier valt energie te besparen. Hoe pak je dat aan? Hoe zorg je goed voor een monument? Erfgoed Leiden helpt, onder meer door gratis een ‘maatwerkadvies’ te leveren. Kijk, voor inspiratie en een eerste indruk, op Degroenemenukaart.nl

Meer weten?
Erfgoedleiden.nl/bouwen/duurzame-monumentenzorg
Bel voor telefonisch advies:
(071) 516 5355

Subsidies en leningen liggen klaar

‘Investeren in Thuis’ – dat is de naam van het fonds van de gemeente Leiden voor subsidies en/of leningen om woningen energiezuiniger te maken. Zowel huiseigenaren als huurders kunnen via Duurzaambouwloket.nl aanvragen indienen.

  • Subsidie bedraagt max. 25 % van de totale kosten, met een maximum van € 5.000.
  • Leningen zijn mogelijk van € 2.500 à € 7.500 met een looptijd van 10 jaar, danwel € 7.500 à € 15.000 met een looptijd van 15 jaar.

Zie de voorwaarden op de site. Naast het Leidse duurzaamheidsfonds zijn er ook landelijke subsidies en leningen.

Meer weten?
Duurzaambouwloket.nl/gemeente-leiden


Woningisolatie: kosten & baten

Een lagere energierekening is Goed voor je portemonnee én zeker ook voor het klimaat. Logisch: gas en stroom die we niet verbruiken, hoeven we ook niet te betalen, en alles wat we minder verstoken, draagt bij aan daling van de CO₂-uitstoot.

Wat kost het om een woning te isoleren? Hoeveel kan ik daarmee maandelijks besparen? In hoeveel jaar kan ik mijn investering terugverdienen? Zie hieronder enkele ruwe cijfers.

Terugverdienen
Wie de cijfers van kosten en besparing bekijkt, kan een simpele rekensom maken: de bedragen zijn in acht à tien jaar terug te verdienen. Een andere, voordeliger redenering is ook mogelijk: mocht je beschikken over spaargeld, dan rendeert dit op dit moment beter wanneer je investeert in woningisolatie (met: een hoger besteedbaar inkomen door een lagere energierekening), dan dat spaarrente nu bij een bank oplevert. Bovendien levert een geïsoleerde woning bij verkoop méér op dan een huis zonder dubbel glas en andere vormen van isolatie.

Meer weten?
Kijk op: Verbeteruwhuis.nl
Zoekuwenergielabel.nl
Milieucentraal.nl

Isolatie Kosten Besparing p/j
Enkel glas vervangen door HR++-glas € 3.500 € 280
Vervanging VR-combiketel door HR-combiketel € 2.200 € 210
Vloerisolatie begane grond € 1.900 € 210
Isolatie spouwmuren € 2.000 € 580
Totaal Ca € 10.000 € 1.300

* Deze cijfers zijn een ruwe indicatie, excl. evt. subsidie. Bron: Milieu Centraal

_BT Clear