Woningstichting Barneveld op weg naar CO2 neutraal in 2050

Duurzaamheid is één van de vier kernthema’s in de nieuwe koers van Woningstichting Barneveld. Directeur-bestuurder Liesbeth Brouwer vertelt wat de woningstichting al doet op dit vlak en wat haar plannen zijn op weg naar CO2 neutraal in 2050.

_BT Clear

Wat doen jullie op dit moment voor bestaande woningen?

‘Op dit moment heeft onze woningvoorraad gemiddeld label B. Daarmee voldoen we al aan de doelstelling die voor 2020 geldt. De komende vier jaar pakken we van 242 woningen vooral de bouwkundige schil aan. Dat betekent dat we woningen isoleren. Ondertussen komen er nieuwe technische oplossingen beschikbaar en kunnen we na die vier jaar de uitvoering versnellen, om de lange termijn doelstelling te realiseren. Vanuit de keuze ‘duurzaamheid draagt bij aan betaalbaarheid’ zetten we nu niet direct al onze woningen vol met installaties, zoals bijvoorbeeld bij Nul Op de Meter woningen (NOM). Maar we zetten in op een goed geïsoleerde schil.

Duurzaamheid draagt bij aan betaalbaarheid, leg eens uit?

We kiezen nu voor zogenaamde ‘no regret’ maatregelen. Dit zijn duurzame maatregelen die nu bijdragen aan energiebesparing, wat onze huurders direct merken in de portemonnee, en die toekomstige duurzame ingrepen niet in de weg staan. Bijvoorbeeld het opwekken van duurzame energie of het plaatsen van duurzame installaties. Op deze manier zetten wij stappen om in 2050 CO2 neutraal te zijn.’

Wat zijn jullie plannen voor nieuwbouwwoningen?

‘Met onze nieuwbouw sorteren we nu al voor op de toekomstige wetgeving: Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Eind dit jaar starten we met de bouw van 6 BENG-eengezinswoningen in de sociale huur in Holzenbosch in Voorthuizen. En volgend jaar zomer start - onder voorbehoud - de bouw van 53 gasloze BENG-woningen in de sociale huur voor de nieuwe wijk Wikselaarse Eng.’

Wat merken uw huurders van deze ontwikkelingen?

‘Naast technische ingrepen is het gedrag van bewoners, ongeacht het ‘label’ van de woning, altijd van grote invloed. Het investeren in bewonersgedrag is dus ook een maatregel die direct energiebesparing én dus woonlastenreductie oplevert. We gaan daarom binnen onze pilotprojecten inzetten op goede voorlichting, monitoring en coaching.’

En richting de toekomst, redt u het als woningstichting alleen?

‘Als Woningstichting Barneveld willen we dat onze woningportefeuille in 2050 gemiddeld energieneutraal en gasloos is. We sluiten daarmee aan bij het nationale energieconvenant en de Woonvisie van de gemeente Barneveld. En heel belangrijk voor ons: in de keuzes die we maken draagt duurzaamheid bij aan betaalbaarheid voor onze huurders. Dit halen we alleen als we samenwerken in de keten; huurders, kopers, bedrijven, instellingen en overheden. Met elkaar oplossingen zoeken en uitwerken, zoals lokaal opwekken en opslaan van energie, dat alleen al vraagt om met elkaar om tafel te gaan. Ik zou dan ook willen oproepen voor meer samenwerking in de keten. Deze is lang niet altijd vanzelfsprekend.’

Asbest
verwijderen

Voor veel huizen en schuren is in het verleden asbest gebruikt. Het was een sterk, slijtvast en goedkoop bouwmateriaal. Maar asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom stelt de overheid regels voor het gebruik en verwijderen van asbest. Zo wil de regering asbestdaken per 2024 verbieden.

Hoe ouder een asbestdak, hoe groter de kans dat asbestvezels vrijkomen. Het is daarom verstandig om uw asbestdak te verwijderen. U moet zich bij het verwijderen van asbest houden aan strenge regels. Want als asbest breekt, verbrandt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij.

Verwijderen asbest

Als u asbest wilt verwijderen bij of in uw woning, doet u een sloopmelding bij de gemeente. Ook als u vergunningvrij mag (ver)bouwen, moet u het melden als hierbij asbest vrijkomt. U mag maximaal 100 kilogram asbest per jaar afleveren bij de milieustraat. De regels hiervoor zijn:

  • verpak het materiaal in plastic van minimaal 0,2 mm dikte;
  • plak de verpakking goed dicht met tape;
  • zorg voor een handzaam pakket en vermeld groot en duidelijk dat het asbest is.

Voor meer informatie over asbest: www.rijksoverheid.nl

_BT Clear

Bewoners­commissie actief voor duurzaam en energieneutraal De Glind

_BT Clear

We kennen De Glind als het dorp van de jeugdzorg. ‘Waar jeugd en toekomst telt’, zoals het bord bij de ingang van het dorp aangeeft. Maar bewoners zijn ook actief voor een duurzame samenleving waar alle energie duurzaam wordt opgewekt.

Bedrijven inspireren en op weg helpen

In de Glind zien de bewoners langzaam maar zeker een duurzaamheidscultuur ontstaan. Het zwembad wordt inmiddels slim en energiezuinig verwarmd met Sundisks. Er worden steeds meer woningen geïsoleerd en er is al één woning energieneutraal en van het gas af gekoppeld. Er ontstaan collectieve initiatieven uit de gemeenschap zelf. Zo is een groep van agrariërs, de Rudolphstichting, de Duurzaamheidscommissie en Duurzame Energie Barneveld (DEB) bezig om zoveel mogelijk grote daken van agrarische bedrijven van zonnepanelen proberen te voorzien. Als dat lukt kunnen de panelen ongeveer de helft van het jaarlijkse energieverbruik van het dorp produceren!

Verduurzamen moet

Aalt Visscher, lid van de Duurzaamheidscommissie: ‘Dagelijks horen en lezen we over de gevolgen van ons doen en laten: CO2-uitstoot, overstromingen en orkanen. In De Glind vinden we dat we daar wat aan moeten doen. Verander de wereld en begin bij jezelf, alle beetjes helpen.’

Stap voor stap

‘Als commissie weten we dat het veranderingsproces langzaam gaat. Het is net als de grote wijzers van de klok: als je er naar kijkt, gebeurt er niets, maar als je er wat later naar kijkt is er toch wat veranderd. Daarom werkt de commissie nu ook aan het hoofdstuk “duurzaamheid” voor het nieuwe dorpsplan. Als er in de gemeente Barneveld vergelijkbare initiatieven zijn, willen we graag overleggen en eventueel de krachten bundelen’, aldus Aalt. ‘Omdat de belangenvereniging er voor alle inwoners van de Glind is, willen wij ons niet binden aan particuliere of zakelijke initiatieven’.

_BT Clear