Het beste van de boer uit de buurt

Hoe minder kilometers uw eten hoeft af te leggen voordat het op uw bord ligt, hoe beter dat is voor het milieu. En als het dan ook nog eens producten zijn die maatschappelijk verantwoord en duurzaam zijn geproduceerd, zijn dat drie vliegen in één klap.

_BT Clear

U kunt bij verschillende boerderijwinkels in Barneveld en omgeving direct bij de boer uw boodschappen doen. Bijvoorbeeld bij ’t Paradijs en Vanelly in Barneveld, Elzenkamp in Voorthuizen, de Ouwendorperhoeve in Garderen en de Biohof in Terschuur.

’t Boerenhart

Niet is lekkerder dan streekproducten eten bij uw favoriete restaurant. Of zelf aan de slag te gaan met lekkere streekproducten gekocht bij uw supermarkt. Zeventien boeren uit Barneveld en omgeving werken samen in een coöperatie: het Boerenhart. Zij leveren verschillende streekproducten aan lokale supermarkten en horecagelegenheden. Alle producten komen uit de Gelderse Vallei of de Veluwe en zijn voor ondernemers via de webshop
www.boerenhart.nl te bestellen.

Vallei Boert Bewust

Bezoek eens een boerenbedrijf bij u in de buurt en kijk zelf waar uw eitje of stukje vlees vandaan komt. De boeren van Vallei Boert Bewust laten graag aan u zien wat zij doen en hoe zij (maatschappelijk verantwoord) bezig zijn. Zij zijn herkenbaar aan het grote Vallei Boer Bewust-bord bij de ingang van hun bedrijf en zijn ook te vinden op de website www.valleiboertbewust.nl.

De boeren organiseren regelmatig allerlei activiteiten die u kunt bezoeken. Als u Vallei Boert Bewust volgt via Facebook, dan blijft u daarvan op de hoogte.

Je wordt niet zomaar een Vallei Boert Bewust-boer. Boeren moeten voldoen aan een certificering. Naast zaken die volgens de wet verplicht zijn, moeten alle boeren zich inzetten voor een goede relatie met de consumenten in de samenleving, het zorgvuldig omgaan met klimaat en energie en de gezondheid van dieren.

Streekproeven

In de toekomst kunt u producten uit de buurt makkelijker verkrijgen. Een aantal initiatiefnemers gaat een plan opstellen om lokaal voedsel bereikbaarder te maken voor Barnevelders. U kunt daaraan ook bijdragen door deel te nemen aan één of meer zogenaamde wAardegesprekken. Dit zijn gesprekken over voedsel uit de buurt met consumenten, winkeliers, mensen uit de horeca, producenten en verwerkers vanuit verschillende invalshoeken. De uitkomsten nemen de initiatiefnemers mee in het plan. Wilt u meedoen als particulier of als bedrijf, dan kunt u contact opnemen met Renze Holwerda (e-mail: [email protected]), die deze gesprekken mede organiseert.

_BT Clear

Scholen werken aan een duurzame toekomst

_BT Clear

De Meerwaarde en bedrijven richtten duurzaamheidscentrum in

Duurzaamheid heeft een duidelijke en zichtbare plek bij De Meerwaarde, een school voor Praktijkonderwijs en VMBO in Barneveld. Dat kun je gewoon zien en merken. Zeker bij het nieuwe duurzaamheidscentrum.

Veel zonnepanelen hadden ze al. En dat zijn er sinds kort alleen nog maar meer: 2000 zonnepanelen liggen op het dak van de school en de sporthal. Maar de komende jaren investeert de school nog veel meer in duurzaamheid en wordt dit ook meer onderdeel van het onderwijs zelf. Niet alleen door het er over te hebben, maar ook door het levensecht en praktisch als leermiddel te gebruiken voor de leerlingen.

Achter De Meerwaarde is daarom in samenwerking met een aantal bedrijven een duurzaamheidscentrum ingericht met zonnepanelen, een windmolen, meetapparatuur, werkplekken en dergelijke. Speciaal om te leren hoe om te gaan met zon- en windenergie en zo leerlingen vakbekwaam en enthousiast te maken over deze nieuwe technieken. Binnenkort wordt dat duurzaamheidsstation geopend.

Naast zonnepanelen en het duurzaamheidscentrum, heeft de Meerwaarde een eigen milieustraat en maakt de school ook gebruik van bodemenergie voor verwarming en koeling. Dit, in combinatie met een erg goed geïsoleerd gebouw heeft serieuze impact.

Rehobothschool duurzaam:
‘De crisis gaf ook kansen

Dat de bouwcrisis ook iets positiefs kan opleveren, daar kan de Rehobothschool over meepraten. Doordat de aanbesteding voor de school in 2015 gunstig uitviel, was er de mogelijkheid om de school energieneutraal en onderhoudsarm te bouwen.

Aluminium kozijnen, triple beglazing, een complete installatie voor Warmte Koude Opslag en 540 zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat de exploitatiekosten de komende 40 jaar voor de school veel lager uitvallen. Dit geld steekt de school in het onderwijs.

Piet Westerlaken, directeur van de Rehobothschool: ‘De gemeente Barneveld heeft ons bij de realisatie van het schoolgebouw enorm geholpen bij de advisering en begeleiding van het bouwproces. In het kader van duurzaam bouwen hebben we boven de genormeerde bouwsom nog 15% extra gekregen voor energiebesparende maatregelen’.

De school is na de zomervakantie van 2016 in gebruik genomen. Elke dag genieten kinderen en onderwijzend personeel van het gebouw. Het interieur van de school ziet er prachtig uit. Natuurlijke materialen, vrolijke kleuren en veel licht bepalen de sfeer. Door het gebouwbeheersingssysteem heeft het gebouw alle seizoenen een aangenaam binnenklimaat.

_BT Clear