Duurzame Energie Barneveld:

samen en van eigen bodem

_BT Clear

Wicha Benus is sinds 2016 kwartiermaker van DEB. DEB staat voor Duurzame Energie Barneveld. Het bestuur van DEB bestaat uit ondernemers en inwoners uit de gemeente Barneveld. Ze delen met elkaar dat ze een passie hebben voor duurzaamheid. De ambitie van DEB is om de gemeente meer te verduurzamen en de energiedoelstellingen te halen. Daarnaast staat DEB voor onafhankelijk advies en actieve betrokkenheid van inwoners en bedrijven. Kwartiermaker Wicha Benus legt uit hoe DEB hiervoor duurzaamheidsprojecten opzet en anderen stimuleert daarin te investeren.

Waar is DEB allemaal mee bezig?

Wicha: “We zijn op heel veel fronten actief in het verduurzamen van de gemeente. Momenteel zijn we bijvoorbeeld druk met de ontwikkeling van een aantal zonneweides en zonnedaken in de gemeente Barneveld. Samen met de grondeigenaar kijken we hoe we tot een haalbaar plan kunnen komen.”

‘Op dit moment hebben wij ook een coördinerende rol in Energiek Ondernemend Barneveld (EOB). We willen daarmee bedrijven, maatschappelijke organisaties, middenstanders en agrariërs helpen bij het verduurzamen van hun bedrijf door te werken met het local-for-local principe.

Lees meer over

Energiek Ondernemend Barneveld

op deze pagina

“Daarnaast zijn we betrokken bij het verduurzamen van De Glind. We onderzoeken of we op grote daken in het dorp PV-panelen kunnen plaatsen. Met die panelen kunnen we een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van het dorp”. Wicha vervolgt: “DEB heeft ook een faciliterende rol in het Energieloket. Particulieren en bedrijven kunnen hier terecht voor al hun vragen over energiebesparing en het opwekken van duurzame energie”.

DEB is mede-initiatiefnemer van windenergie

“Tenslotte zijn wij actief met de ontwikkeling van windenergie in de gemeente Barneveld. Willen we de doelstellingen van de gemeente Barneveld voor 2020 en 2050 halen, dan is een zogenaamde energiemix nodig. Dat betekent dat we het niet alleen redden met de opwekking van zonne-energie, maar dat we ook windenergie moeten benutten.

Dit zijn complexe projecten met veranderingen op ruimtelijk en sociaal gebied. DEB is mede-initiatiefnemer, zodat we zorg kunnen dragen dat ook inwoners uit gemeente Barneveld kunnen participeren in deze projecten. Als je de windenergieprojecten alleen aan commerciële partijen overlaat gaat de opbrengst naar deze partijen en vloeit uit onze gemeenschap weg. Participatie betekent voor ons mede-eigenaarschap! Aan ons de taak om ervoor te zorgen dat er daarom een windcoöperatie wordt opgezet waarin investeerders in de windenenergie zijn verenigd en de belangen van de participanten worden behartigd. Daarnaast proberen we ook de opgewekte energie straks door te leveren aan de inwoners van de gemeente. DEB vertegenwoordigt dus de belangen van iedereen die wil investeren in duurzaamheid. Of het nu financieel is of door het afnemen van duurzaam opgewekte energie”.

Hoe kunnen mensen meedoen?

Wicha doet een enthousiaste oproep: “DEB is voortdurend op zoek naar ambassadeurs die duurzaamheid willen uitdragen. Daarnaast zijn we uiteraard op zoek naar koplopers (bedrijven/organisaties) die mee willen doen aan bijvoorbeeld Energiek Ondernemend Barneveld of bedrijven die hun dak beschikbaar willen stellen voor zonnepanelen. Deelnemen kan straks in projecten die op dit moment ontwikkeld worden. Daarover communiceert DEB, zodra de projecten gereed zijn om investeerders te werven.
DEB is een stichting zonder winstoogmerk, we investeren immers in de verduurzaming van Barneveld in het algemeen belang. Dat betekent dat wij voortdurend op zoek zijn naar middelen om deze verduurzaming aan te jagen. Een financiële bijdrage is dan ook van harte welkom om het werk van DEB nog beter te kunnen uitvoeren”.

Waar staat DEB over 5 jaar?

“Over vijf jaar kent iedereen als onafhankelijke partij DEB en zijn we ons als inwoner bewust van de energietransitie waarin we zitten”, vervolgt Wicha. “DEB is dan het aanspreekpunt als het gaat over energievragen en de energietransitie in de gemeente Barneveld. Over vijf jaar draagt iedereen zijn/haar steentje bij en is trots op de projecten die zijn uitgevoerd en op stapel staan binnen de gemeentegrenzen. Trots omdat we ook allemaal een beetje eigenaar zijn van deze mooie projecten. Wat DEB belangrijk vindt is dat verduurzaming van ons allemaal is en in 2022 geldt nog steeds ons motto: Samen de energie voor een duurzaam Barneveld!”

“Voor DEB is het belangrijk dat ook iedere inwoner van de gemeente Barneveld een bijdrage kan leveren in deze duurzaamheidsprojecten en hier ook financieel in kan participeren: de projecten zijn van ons allemaal”

Meer weten?

Bezoek de website van DEB: www.debbarneveld.nl

_BT Clear

_BT Clear