_BT Clear

‘Het nieuwe normaal’

Voor de Bodegraafse Saskia Teunisse is groen doen a way of living. Zo nu en dan ruimt ze, in haar buurt of tijdens een wandel- of fietstocht, zwerfvuil op. Vooral in de zomer. Soms met een grijpstok. Of soms stopt ze het afval in haar fietstas en gooit ze het thuis weg. “Het lijkt me cool dat als ik opruim mensen mij niet negeren of aankijken als de gek van de buurt. Het moet gewoon het nieuwe normaal worden.”

Doe ook als Saskia:

  • Eet vaker vegetarisch (bijvoorbeeld twee dagen in de week geen vlees of vis).
  • Maak gebruik van het openbaar vervoer of de fiets.
  • Koop zo min mogelijk nieuwe spullen.
  • Verklein voedselkilometers. Lees daarvoor de etiketten van voedsel. Waar komt het product vandaan? Zo is een Nederlandse tomaat beter voor het milieu dan een Spaanse.
  • Koop lokaal en biologisch eten.
  • Geef je kinderen het goede (milieu)voorbeeld.

Voedselkilometers staan voor de totale afstand die ons eten aflegt tussen productielocatie en ons bord. Voedselkilometers zijn niet oké. Transport zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen. Daardoor warmt de aarde op. Gekweekt voedsel van dichtbij zorgt voor minder vervuiling.

Door opwarming van de aarde verandert ons klimaat. Daardoor stijgt de zeespiegel, krijgen we extremer weer (hittegolven en hevige regenbuien) en worden sommige delen van de aarde droger.

Eten en drinken zorgen voor 20 tot 30% van de milieubelasting.

Wat doet de gemeente aan duurzaamheid?

We moeten allemaal, als inwoners van onze gemeente, duurzaam doen. Door bijvoorbeeld afval te scheiden. Maar wat doet de gemeente zelf aan duurzaamheid? Die vraag wordt vaak gesteld. Door haar inwoners. Natuurlijk neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid serieus. Door het goede voorbeeld te geven!

Jody de Graaf adviseert over duurzaamheid: ‘Het is een gezamenlijke opgave.’

Jody de Graaf is duurzaamheidsadviseur bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en vertelt: “Verduurzaming is een gezamenlijke opgave. De gemeente kan het niet alleen. Daar hebben we iedereen voor nodig.”

Visnettenvloerbedekking

Het gemeentehuis is voorzien van vlo erbedekking gemaakt van afgedankte nylon visnetten uit de Filipijnen. De visnetten hebben een levensduur van meer dan zeshonderd jaar. Ze zijn onderdeel van de (dodelijke) plastic soep voor dieren én koraal. Maar door te vissen naar oude netten als alternatief voor vissen vangen, krijgt de lokale bevolking een nieuwe kans. Ze verdient haar brood ermee én draagt door het ‘ontsoepen’ bij aan een schone(re) oceaan met een rijk(er) zeeleven. Is de vloerbedekking aan vervanging toe? Dan haalt de leverancier de oude vloerbedekking op en recyclet deze weer.

Zonnepanelen kun je delen

Heb je zelf geen plek voor zonnepanelen op je dak, net zoals het gemeentehuis? Maak dan duurzaam en slim gebruik van andermans dak. Zo dekt de gemeente 25% van haar energiegebruik via het ‘bezonnepaneelde’ dak van Koemans Verpakkingen in Bodegraven.

Let’s led!

Alle gemeentelijke buitenlampen, zoals lantaarnpalen, maken – als ze vervangen moeten worden – plaats voor ledlampen. Het gemeentehuis is al ledproof. Overal ledverlichting dus.

Allemaal afvalscheiden

Ook de medewerkers van het gemeentehuis doen aan afvalscheiding. GFT, PMD, papier en restafval scheiden zij zorgvuldig. Net als iedere inwoner. Toch?

Fairtrade koffie en thee

De ambtenaren doen aan duurzaam drinken. De thee en koffie in het gemeentehuis is namelijk fairtrade. Daardoor krijgen arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden een eerlijk loon én kunnen zij investeren in een duurzame toekomst.

OV’en maar!

Collega’s worden gestimuleerd om met het openbaar vervoer (OV) naar het gemeentehuis te komen. De reiskosten voor het OV worden namelijk volledig vergoed.

Verduurzaming wagenpark

Elektrische auto’s! De benodigde auto’s voor de gemeente zijn al of worden in de toekomst vervangen door elektrische exemplaren. Het gaat hierbij om auto’s voor de buitendienst (onder meer de groendienst) en de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s).

Meer elektrische laadpalen

Er staat een elektrische laadpaal voor de gemeentelijke dienstauto’s bij het afvalbrengstation in Bodegraven. En meer openbare laadpalen zijn onderweg.

Ook een laadpaal aanvragen?

Doe eerst de laadpaalcheck:
• Je kunt niet op eigen terrein een laadpunt realiseren.
• Jouw elektrische of hybride auto heeft een actieradius van ten minste vijftig kilometer óf negen kWh accucapaciteit.
• Binnen een straal van tweehonderd meter van jouw huis is nog geen laadpaal of staat nog geen laadpaal gepland.
• Je woont of werkt in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Meer weten?

www.openbaarladen.nl

De groendienst maakt sinds 2018 gebruik van een elektrische auto.

_BT Clear

_BT Clear