Doe duurzaam, het begint bij jou!

_BT Clear

Natuurlijk wil jij lief zijn voor het milieu. Want jij begrijpt heus wel dat we maar één aardbol hebben en dat we daar goed mee om moeten gaan. Het is het buitenhuis van ons allemaal.

De douche challenge

Douchen in maximaal vijf minuten. Kan jij dat? Houd een douche challenge. Wie kan het snelst douchen? De (week)-
winnaar krijgt een cadeautje. Of de eer. Kan ook.

Minder, minder!

Je wilt graag iets hebben. Maar heb je niet al zoiets? Kun je het n iet ruilen of delen met een ander? Of kun je het tweedehands kopen? Of zelf maken? Heb je op alle vragen met ‘nee’ geantwoord? Dan pas mag je het kopen. Snap je? Door goed na te denken over spullen ben jij goed bezig voor het milieu. Zo milieusmart ben jij!

Gooi eens wat groen

Gooien, ehm, strooien maar! Trek ten strijde met een handjevol bloemzaadjes. Strooi ze gewoon uit over een vergeten stukje grond in het dorp!

Weg met de wegwerprietjes

Al gehoord van ‘rietjes zijn voor mietjes’? Een plastic rietje hoort bij de plastic soep. Niemand lust dat. En jij vast ook niet. Dus zeg ‘nee’ tegen een rietje en zeg ‘ja’ tegen een biologisch afbreekbaar rietje of drink gewoon heel milieustoervriendelijk zo uit je glas. Doen!

Plastic soep? Iew!

Onze natuur kan plastic niet afbreken. Het blijft dus liggen. Of het komt in de zee terecht: de plastic soep. Dieren van schildpad, vogel, (wal)vis tot zeehond denken dat het plastic eetbaar is. Ze stikken erin. Of hun maag zit zo vol met plastic dat echt voe dsel er niet meer bij kan. Zelfs plastic in piepkleine, bijna onzichtbare stukjes (microplastic) is slecht voor dier en mens.

Ga ploggen of plandelen!

Loop jij graag hard? Pak tijdens je hardlooprondje zwerfafval, dat je tegenkomt, op en gooi het weg. Dat is ‘joggen’ plus ‘plocka’ (Zweeds voor pakken) oftewel plogging. Wandel je liever? In het bos of op het strand. Of gewoon in je buurt. Dan maak je er toch gewoon plandelen van. Op Instagram #plogging vind je coole ploggingfoto’s.

Maak je eigen shampoo

Met natuurlijke middelen ben je goed bezig voor jezelf én de natuur. Je eigen shampoo maak jij voortaan zelf! Hoe sham-poehé is dat?

Doe-het-zelf shampoorecept

Mix in een lege shampoofles:

  • 60 ml kokosmelk
  • 80 ml neutrale vloeibare zeep
  • 1 theelepel olijfolie
  • 20 druppels etherische olie
  • 5 druppels vitamine E

Start een waanzinnige wormenbak

Wormen zijn waanzinnig. Echt. Ze eten je groenafval op en plassen vloeibare mest uit: perculaat. In een goed werkende wormenbak kun je bijna al het groenafval kwijt van een één tot twee personen. Je hebt wel een paar welwillende wormen nodig. Want niet elke worm kan in een wormenbak. De tijgerworm (roawh!) en de rode compostworm zijn geschikte glibbers! Een wormenbak maak je snel en simpel. Alleen of met wat hulp. Leuk voor thuis of in je klas. En nee, de bak stinkt niet! Waar wacht je nog op? Aan de slag of beter: aan de worm!

Meer weten?

www.nudge.nl/projects/start-een-wormenbak

Kinderklimaattop

Lianne dacht dat ze droomde toen ze hoorde dat ze gewonnen hadden. Samen met Christianne, Nina, Marnix en Aart van de Verhoeff-Rollmanschool bedacht ze een slim idee om de klimaatverandering tegen te gaan.

Wie? Vijf basisscholen en ruim honderd leerlingen van groep zeven en acht streden om het beste idee voor energiebesparing op school. Christianne: “Het was een zware strijd!”

Wat? Een ‘Trap je energiek’-fiets als winnend idee. Een fiets waarmee je tijdens de les energie opwekt voor je klaslokaal. En je werkt gelijk aan je gezondheid! Zo dan!

De prijs:

  • Deelname aan de landelijke Kinderklimaattop 2019.
  • Hulp om te kijken of het winnende idee uitgevoerd kan worden.
  • Een WakaWaka-lamp. Een zaklamp op zonne-energie.

Psst! Luister… Het klopt: basisscholen De Bron én de Goede Herderschool hadden vergelijkbare ideeën. Daarom mogen zij ook meedoen met de uitwerking van het winnende idee.
Marnix: “Ik vind het heel leuk om over duurzaamheid na te denken.”

En juf Jolien? Zij is natuurlijk knettertrots op haar slimme studentjes. Maar na al haar lessen over duurzaamheid, heeft ze het wel wat ‘zwaarder’ in de klas. Met tig op energiebesparing beluste kids. “Juf! Het digibord kan nu wel uit.” Of: “Juhuf! De lichten moeten uit als we niet in de klas zijn.”

Op de foto van links naar rechts: Christianne, Lianne, Nina, Marnix en Aart.

_BT Clear

_BT Clear