_BT Clear

Bewust Afval Scheiden vanaf het aanrecht

In Bodegraven-Reeuwijk scheiden we het afval. En dat doen we heel goed. De kilo’s restafval per inwoner zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Afval scheiden kan op vele manieren, maar begint vooral bij ons thuis, op het aanrecht.

Wat is Bewust Afval Scheiden?

In 2016 is Bewust Afval Scheiden (BAS) ingevoerd. Doel van BAS is om meer afval te scheiden en te recyclen (hergebruiken). Op dit moment zijn er vijf afvalstromen: PMD (plastic, metaal (blik) en drankpakken), papier, GFT (groente- fr uit en tuinafval), glas en restafval. Door bewust afval te scheiden willen we in 2020 op 100 kilo restafval per persoon uit te komen. Maar gaan we dat halen? Het gaat erom spannen. We zijn in ieder geval heel goed op weg!

Ontwikkelingen

Afval scheiden kan op verschillende manieren. Thuis en in de openbare ruimte. We zetten de ontwikkelingen op een rij.

Grijze (ondergrondse) containers

Onze gemeente kent grijze ondergrondse containers en grijze (mini)containers. Het merendeel van de inwoners (11.000 adressen) heeft een aansluiting op de ondergrondse restafvalcontainers. Ongeveer 2.500 inwoners maken gebruik van de grijze (mini)containers. Voor hen is de afstand tot een ondergrondse container te groot, denk bijvoorbeeld aan de mensen in de buitengebieden. Op andere plekken staan geen ondergrondse containers omdat er kabels en leidingen in de grond zitten die plaatsing onmogelijk maken. Het legen van de grijze (mini-)containers vindt sinds november 2018 eens per maand plaats. Eerder was dat eens per twee weken. Het aantal leegmomenten is gewijzigd omdat uit onderzoek is gebleken dat deze containers steeds minder vaak werden aangeboden.

Aangenaam: Bigbelly en Mr. Fill

Op straat gooien we veel restafval weg. Dat kan in een van de 350 prullenbakken. Een aantal daarvan moet de gemeente heel vaak legen. Daarom is de gemeente op diverse plekken een experiment gestart met twee nieuwe soorten afvalbakken met de vriendelijke namen Bigbelly en Mr. Fill. Dit zijn containers voor restafval die zelf het afval persen. Daardoor past er meer afval in en hoeft de bak minder vaak geleegd.

Oranje containers

Naast de grijze ondergrondse restafvalcontainer bestaat er inmiddels ook een oranje variant. We hebben er twee in onze gemeente: op de Miereakker in Reeuwijk en op de kruising Koninginneweg/Margrietstraat in Bodegraven. Je kunt hier gratis je PMD -afval weggooien. Alle inwoners met een afvalpas kunnen daar gebruik van maken. Je hoeft dan niet te wachten tot de inzameldag voor PMD plaatsvindt.

Tip voor het aanrecht

Het belangrijkste verhaal achter Bewust Afval Scheiden start echter al vóór de container: ‘Afval scheiden begint op het aanrecht.’ Niet heel onlogisch, want veel van de materialen die we in en om het aanrecht gebruiken, belanden later in de afvalbak. Tip: zet een afvalbakje voor groenafval op je aanrecht en plaats bakken voor papier, PMD, glas en restafval in een keukenkast.

8 tips voor beter afval scheiden

  1. Afval scheiden start in de keuken, bijvoorbeeld met een bakje voor groenteafval op het aanrecht. Je hoeft het dan niet meer achteraf te scheiden.
  2. Piepschuim en afbreekbaar plastic mogen gewoon in de ondergrondse container. Je kunt het ook naar het afvalbrengstation in Bodegraven brengen. Kijk voor de openingstijden op www.bodegraven-reeuwijk.nl/afvalbrengstation.
  3. Hard plastic is geen restafval en breng je (gratis) naar het afvalbrengstation.
  4. Nylon theezakjes mogen niet bij het groenafval, maar horen bij het restafval. Gewone (papieren) theezakjes mogen wel bij het GFT.
  5. Wil je eerder van je plastic afval af? In Bodegraven en Reeuwijk staan twee ondergrondse oranje PMD-containers.
  6. Chipsverpakkingen horen niet in de PMD-zak, maar bij het restafval.
  7. Elektrische apparaten zijn geen restafval. Lever ze in bij het afvalbrengstation.
  8. Twijfels over welk afval in welke bak hoort? Raadpleeg de afvalscheidingswijzer van Cyclus op cyclusnv.nl/afvalscheidingswijzer

Meer weten?

www.bodegraven-reeuwijk.nl/afval-en-milieu

_BT Clear

Een tweede leven voor PMD

Een herkenbaar beeld: eens per twee weken hangen de lantarenpalen in onze gemeente vol met oranje zakken met plastic, blik en drinkpakken. PMD vormt qua volume het grootste deel van ons huishoudelijk afval. Gelukkig kun je PMD heel goed hergebruiken.

Nadat het is gesorteerd gaat het naar een verwerker die het als grondstof gebruikt voor nieuwe producten. Daardoor hoeven minder nieuwe grondstoffen, zoals aardolie, uit de natuur worden gehaald.

Plastic verpakkingsmateriaal

Van plastic verpakkingsafval worden onder meer nieuwe plastic flessen en verpakkingen, kleding, speelgoed, tennisballen, bermpaaltjes, autodashboards en telefoons gemaakt.

Lege drinkpakken

Het materiaal van lege drinkpakken (papier, aluminium en plastic) komt terug in onder andere papier, kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen, wc-papier, tissuepapier, diverse plastic producten en dakpannen.

Blik

En hergebruikt blik krijgt een nieuw leven in bijvoorbeeld frisdrankblikjes, fietsen, vliegtuigonderdelen en treinstellen. Mooi toch?

_BT Clear

_BT Clear