In de weer tegen wateroverlast

De extreme regenbuien die we steeds vaker over ons heen krijgen, kan het rioolstelsel niet aan. Met nare wateroverlast als gevolg. Straten komen blank te staan, sloten overstromen en steeds vaker loopt het water zelfs woningen binnen. Daar moet wat tegen gedaan worden. Door de gemeente. Maar ook door de inwoners zelf.

Ferry Heuvelman, rioolbeheerder bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk: “Het riool is bedoeld om vuil water op te vangen. Regenwater is in feite schoon water en moet daarom buiten het rioolstelsel blijven. Via een gescheiden rioolbuizenstelsel of via watervriendelijke tuinen. Dat scheelt onnodige zuiveringskosten.”

Van gemengd naar gescheiden rioolstelsel
Is een oude rioolbuis van het gemengde stelsel (vies en vuil gaan door één buis) aan vervanging toe? Dan worden er, als het mogelijk is, twee buizen teruggebracht in de grond. Om water gescheiden af te voeren in vies en vuil. Bij nieuwbouw is het gescheiden stelsel verplicht.

Meer weten?
www.rainproof.nl

_BT Clear

Foto: Krijn Soeteman

Ecologisch bermbeheer

Gemeentelijke bermen moeten een grotere verscheidenheid aan plant- en diersoorten (biodiversiteit) krijgen. Daar zorgt aannemerscombinatie Reijm-Van Vliet voor, die het onderhoud de komende jaren voor de gemeente uitvoert. Twee vragen aan Adrie van Vliet, mede-eigenaar Van Vliet Waarder.

Ecologisch bermbeheer, wat is dat?

“Met ecologisch bermbeheer willen we de biodiversiteit vergroten. Eén van de beheermethodes is het maaien van de bermen, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Hierdoor krijgen zowel bloemen als kruiden de ruimte om zich te ontwik kelen. Met als gunstige gevolg: meer bijen, vlinders en insecten. Ook proberen wij de ongewenste houtopslag te onderdrukken. Het gaat dan bijvoorbeeld om spontaan opkomende elzenbomen. Dat zorgt voor meer zonlicht en komt zo de gewenste plantengroei ten goede. Daarnaast zaaien wij de bermen in met bloemrijke zaadmengsels als deze worden hersteld of aangelegd. Zo willen we een hogere natuurwaarde creëren.”

Wat heb je als inwoner aan ecologisch bermbeheer?

“In het tuindersgebied zien de inwoners de berm het liefst netjes kort gemaaid, omdat de tuinders bang zijn voor ongewenste gewassen. Maar in het Plassengebied bedien je een hele andere doelgroep, de recreanten. Dan moet de berm juist wel een variatie aan flora en fauna bevatten. Op een aantal recreatieplekjes aan de plas maaien we het gras bewust kort, zodat mensen hier kunnen recreëren op een bankje en van een mooi uitzicht (over de plas) kunnen genieten. En in Bodegraven wordt een ‘Boterhammenpad’ in het industriegebied opgezet. Daar kan je een ommetje maken en genieten van het natuurschoon in de berm, terwijl je je boterham opeet. Dus afhankelijk van de doelgroep passen we het bermbeheer aan.”

Bloeiende berm behoudtips

  • Plant niet teveel bomen dicht bijeen.
  • Ruim ook eens wat bermrommel op. (“Het is een zorg van ons allemaal.”)

Dit kun je
zelf doen

Afkoppelen van hemelwater van het riool

Je kunt de regenpijp van het riool afhalen en aansluiten op een infiltratievoorziening, een regenton of het water zo in de tuin laten stromen.

Houd het riool vrij doorgankelijk

Die zogenaamd ecologisch, biologisch afbreekbare vochtige doekjes voor in het toilet? Die zijn niet afbreekbaar. Echt niet. Ze lopen vast in de motor van de zuiveringsinstallatie en veroorzaken storingen. Een duur grapje. Dus stop met het wegwerpen van die doekjes in de wc.

Gebruik je gootsteen goed

Weet wat je door je gootsteen giet. Daarmee voorkom je verstoppingen en onnodige overbelasting van het riool en de waterzuivering.

Dit mag:
+ Eet- en drankrestjes zoals sausjes, melk en soep
+ Huishoudelijke schoonmaakmiddelen
+ (Af)waswater

Dit mag niet:
- Vet en olie
- Vochtige doekjes, maandverband en tampons
- Kattenbakgrind
- Oude medicijnen
- Ontstoppingsmiddelen en chemicaliën (zoals terpentine en wasbenzine)

Vertraag de hemelwaterafvoer

Oftewel: zorg ervoor dat het regenwater niet meteen in het riool verdwijnt en dat we minder last hebben van wateroverlast tijdens hoosbuien. Hoe? Verwijder zoveel mogelijk tegels of andere verharding en ga aan het groen. Beplanten maar! Houd een verhouding aan van 40% hard (bestrating) en 60% zacht (beplanting). Een regenton installeren is ook een optie. Met het water uit de regenton geef je dan je tuinplanten water. Dat scheelt kostbaar drinkwater.

Wat waterminnende planten: zenegroen, vetkruid (bijvoorbeeld sedum), moeraswolfsmelk, gras, de wilg en de vlinderstruik.

Leg een groen tapijtje op je dak aan

Een groendak, zoals een sedumdak van vetplantjes, is mooi én nuttig. Het zorgt voor ontlasting van het riool, verkoelt de omgeving, dempt omgevingsgeluiden, verhoogt de levensduur van je dakbedekking en vergroot de verscheidenheid aan dier- en plantsoorten (biodiversiteit). Handig: je kunt een groen dak goed combineren met zonnepanelen.

_BT Clear

_BT Clear