_BT Clear

Fairtrade: geen ver-van-je-bedshow

Bodegraven-Reeuwijk is sinds november 2017 een Fairtrade Gemeente. Maar wat betekent dat eigenlijk? Vijf vragen en antwoorden over eerlijke handel en eerlijke producten.

Wat is fairtrade?

Door fairtrade producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Via fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

Om een product fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan de internationale principes van fairtrade voldoen. Daarin staat bijvoorbeeld dat zij met kleinschalige producenten moeten werken en duurzame handelsrelaties moeten onderhouden. Door fairtrade producten te kopen steun je dus die eerlijke handel.

Wat is een Fairtrade Gemeente?

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. De Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk zet zich vanuit onze gemeente hiervoor in.

Wat doet de Stichting
Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk?

Het is een nog jonge stichting, ontstaan vanuit de gemeentebrede Werkgroep Fairtrade. De verdere uitwerking van het begrip fairtrade en dat onderbrengen in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente is één van de doelen van de Stichting. Bestuurslid Lisbeth Hertogh vertelt: “Het begrip fairtrade gaat verder dan alleen de koffie bij de Wereldwinkel. Door het verkrijgen van de titel Fairtrade Gemeente hebben we nu ook ruggensteun om in gesprek te gaan met bedrijven en organisaties.

Daarnaast stimuleren wij de gemeente zelf om steeds een volgende stap te zetten en fairtrade nog meer onder de aandacht te brengen. Want een faire prijs voor producten is niet iets wat je alleen in ontwikkelingslanden wilt nastreven. Dat willen we óók in Nederland. Een pak melk verdient net zo goed een eerlijke prijs.”

Hoe word je fairtrade?

Allerlei bedrijven en organisaties kunnen fairtrade zijn. Lisbeth: “Er zijn bepaalde eisen, zoals een minimaal aantal producten dat je in je assortiment moet hebben of verkopen.” Vera Parker-Brady, lid van de Werkgroep Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk, voegt toe: “Er zijn bedrijven, scholen en sportverenigingen waarvan mensen niet eens weten dat ze fairtrade zijn, terwijl ze die fairtrade producten wel gebruiken. Er zijn naast het bekende Max Havelaar Keurmerk namelijk nog heel veel andere keurmerken die bedrijven de mogelijkheid geven om fairtrade te werken. Wat dacht je bijvoorbeeld van keurmerken zoals UTZ en EKO?”

Wat merk je zelf van fairtrade?

De instapeisen om een fairtrade bedrijf te worden zijn laag. Sommige bedrijven, zoals de Watersnip en de Wereldwinkel, voeren fairtrade nog veel verder door – maar dat hoeft dus niet. Vera: “Liever heel veel bedrijven die fairtrade zijn, dan maar een paar bedrijven die heel veel aan fairtrade doen.” Lisbeth besluit: “We willen met name het bewustzijn vergroten en doorstromen naar een brede maatschappelijke discussie over eerlijk werk, eerlijk loon, eerlijke prijzen en minder verspilling.”

Meer weten?

www.fairtradebodegravenreeuwijk.nl

Fairtrade, duikschool en catering zijn een prima trio

Duikschool en cateringbedrijf Keep Smiling zijn beide fairtrade ondernemingen van Patricia Gerretsen uit Reeuwijk. De keuze voor fairtrade was een bewust besluit. Patricia: “Ik vind het gewoon heel fijn om een goed gevoel te hebben over het feit dat de koffie- en cacaoboeren en allerlei andere mensen in ontwikkelingslanden een goede prijs krijgen voor hun producten. Een eerlijke prijs, die niet door de markt wordt bepaald.”

Door haar werk als huiscateraar bij een aantal Reeuwijkse bedrijven is Patricia met fairtrade in contact gekomen. De drempel om zelf fairtrade bedrijf te worden was niet hoog. Patricia: “Het enige criterium is dat je minimaal twee fairtrade producten moet aanbieden. Het is dus heel gemakkelijk om fairtrade bedrijf te zijn.”

‘Uit de buurtsupermarkt’

Inmiddels serveert zij, waar mogelijk, ook bij andere klanten fairtrade producten. Patricia: “De keuze is aan de klant. Ik vertel altijd dat ik een fairtrade bedrijf run. Soms hangt daar een hoger prijskaartje aan, maar dat hoeft niet per se. Als de klant dat er niet voor over heeft, dan serveer ik andere producten.” Maar hoe komt Patricia aan haar fairtrade producten? Patricia: “Het zijn allemaal producten die ik bij voorkeur gewoon in de buurtsupermarkt haal, zoals chocolade, koffie, thee, rijst, bananen en suiker.”

Duikschool en Fairtrade?

En hoe gebruikt Patricia haar fairtrade producten bij de duikschool? Patricia: “Op het moment dat we bijvoorbeeld met cursisten een duik hebben gemaakt bij de Surfplas, serveren wij na afloop een kopje fairtrade koffie of thee. Met lekkere fairtrade chocolade erbij. Zeker als het wat frisser wordt, is dat heel lekker.”

_BT Clear

_BT Clear