Beste inwoners
van Capelle,

Het is u vast niet ontgaan dat er veel veranderd is in de zorg voor jeugd. De nieuwe Jeugdwet is op 1 januari 2015 ingegaan. Dit betekent dat de gemeente alle hulp, zorg en ondersteuning aan jeugdigen en ouders regelt. Het Centrum voor Jeugd en Gezin speelt hierin de hoofdrol.

_BT Clear

Naam: Ans Hartnagel
Functie: Wethouder Jeugd in Capelle aan den IJssel

Wat vindt u het allerleukst aan het werk als wethouder Jeugd?

"Het leukste aan mijn wethouderschap Jeugd zijn toch wel de directe contacten met jeugd en jongeren. Als ik mijn werk goed doe, kan ik voor hen – in meerdere opzichten − het verschil betekenen. Bijvoorbeeld qua veiligheid, omstandigheden thuis of op school, eten of geen eten. Dat is heel waardevol."

Gelukkig weten de meeste ouders en jongeren het CJG goed te vinden. Het CJG ontvangt dagelijks veel verschillende vragen over opvoeden en opgroeien. Ook ik heb de afgelopen tijd vragen van ouders en jongeren gekregen over de veranderingen in de zorg. Omdat ik denk dat meer inwoners deze vragen hebben deel ik de antwoorden graag met u.

Waar kan ik terecht in 2015 als ik me zorgen maak om mijn kind?

Vernessa (37 jaar), moeder van een Jeffrey (16 jaar) en Tess (14 jaar).*

“U kunt met alle zorgen en vragen terecht bij het CJG in Capelle. Of het nu gaat over het vaccineren van uw kind, over problemen door de puberteit, of dat u zich zorgen maakt over veel ingrijpender of ingewikkelder problemen van uw kind. U kunt dus voor uiteenlopende vragen bij het CJG terecht. Loop binnen of neem contact op via telefoon of mail.”

Op het nieuws wordt vaak over de ‘decentralisatie van de zorg’ gesproken, wat betekent ‘decentralisatie’?

Rachid (24 jaar), vader van Jalysa (1,5 jaar).

“Voor 1 januari 2015 werd de zorg landelijk of via de provincie geregeld. Decentralisatie betekent dat nu gemeenten verantwoordelijk zijn voor het regelen van de jeugdhulp. “

Elke gemeente heeft tegenwoordig een wijkteam. Wie zitten er in Capelle aan den IJssel in de wijkteams?

Monika (34 jaar), alleenstaande moeder van Roos (7 jaar).

“De gemeente Capelle heeft het net even anders georganiseerd dan de rest van het land. In de CJG-wijkteams werken zorg- en hulpverleners die allemaal ervaring hebben met het werken en begeleiden van kinderen en gezinnen. De een weet bijvoorbeeld veel van kinderen met een verstandelijke beperking, de ander heeft veel ervaring met gedragsproblemen. Omdat er veel verschillende soorten zorg- en hulpverleners in de teams zitten, kunt u met alle soorten vragen bij het CJG terecht.“

De CJG teams zijn nu een half jaar gestart. Waaruit blijkt dat de jeugdhulp in Capelle goed werkt?

Yousra (21 jaar), moeder van Senna (3 jaar).

“Gelukkig zijn de teams al meer dan een jaar geleden gestart en daarom waren zij op 1 januari 2015 ook echt klaar voor alle veranderingen. Er is pas onderzoek gedaan in enkele regiogemeenten waaruit bleek dat Capelle het ook echt beter doet. Ook ouders en jongeren zelf hebben het CJG goed beoordeeld. Ouders en jongeren vullen tijdens en na het hulptraject een lijst in waarop ze aangeven hoe tevreden ze zijn over de hulp. Het CJG scoort gemiddeld een 8!“

Ik ben gescheiden van de vader van mijn dochter (3 jaar). Ik woon in Capelle aan den IJssel en mijn ex-man woont in Nieuwerkerk. We hebben samen co-ouderschap. In welke gemeente kan ik hulp krijgen voor mijn dochter?

Christel (38 jaar), moeder van Nina (3 jaar).

“Met dringende vragen kunt u beiden bij het CJG in uw eigen gemeente aankloppen. Om te bepalen welke gemeente de hulp biedt, wordt onder meer gekeken naar de woonplaats van de ouder(s) met gezag, naar het adres waar het kind staat ingeschreven en naar de feitelijke verblijfplaats van het kind. Dit wordt met een moeilijk woord het ‘woonplaatsbeginsel’ genoemd. In uw situatie bepaalt het woonplaatsbeginsel dat moet worden uitgegaan van het adres van het hoofdverblijf van uw dochter.”

Meer informatie hierover kunt u op de website van het CJG vinden: www.cjgcapelleaandenijssel.nl.

Welke tip heeft u voor de Capellenaren?

“Schaam je niet om een vraag te stellen, het is geen teken van falen wanneer je iets over je kind niet weet, maar het is een teken van betrokkenheid!”

*Namen van ouders en kinderen zijn om privacyredenen aangepast

_BT Clear

_BT Clear